Sobota, 20. dubna 2024

Environmentální občanské poradenství startuje

Environmentální občanské poradenství startuje

„Domníváme se, že lidé často ani nevědí, že se mohou obrátit na svůj obecní úřad, kraj nebo ministerstvo s žádostí o informace. Mají k tomu dva nástroje, zákon o přístupu k informacím a zákon o přístupu k informacím o životním prostředí. Pokud člověk ví, co se v jeho okolí děje, může se pak i lépe zapojit do rozhodování,“ říká vedoucí ekoporadny Martin Mach.

Environmentální občanské poradenství zajišťují ekologická poradna Zelená domácnost (1), která je součástí serveru o životním prostředí EkoList.cz, a Econnect (2), který dlouhodobě provozuje praktický portál Občanská společnost – návod k použití - obcan.ecn.cz. Aby informace nebyly přístupny jen pro uživatele internetu, jsou do projektu prostřednictvím Asociace občanských poraden (3) zapojeny i vybrané občanské poradny, které zdarma a anonymně poskytují sociálně-právní služby svým klientům. Občanské poradny budou v rámci projektu poskytovat environmentální občanské poradenství od března 2007.

V rámci projektu bude také provedena aktualizace starých odpovědí, které jsou na stránkách ekoporadny Zelená domácnost. „První dotaz, který na našich stránkách visí, je z roku 1997, kdy se Zelená domácnost objevila na internetu. Od té doby řada odpovědí ztratila svou aktuálnost, ať už co se týče zveřejněných kontaktů a internetových odkazů, tak i po faktické stránce. V rámci projektu dojde k revizi těch nejstarších dotazů,“ říká vedoucí ekoporadny Martin Mach.

Projekt Environmentální občanské poradenství společně realizují sdružení BEZK, Econnect a Asociace občanských poraden. Je spolufinancován evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky. Projekt začal v červenci 2006 a potrvá až do července 2008. „To, že je projekt dlouhodobý, je velké pozitivum. Lidé se musí nejprve zvyknout využívat služeb občanských poraden nebo internetové poradny Zelená domácnost. My zároveň budeme mít více času na oslovování veřejnosti,“ říká Martin Mach.

Do projektu jsou zapojené občanské poradny v těchto městech: Beroun, Bohumín, Děčín, Nové Město na Moravě, Nymburk, Třebíč, Opava, Ostrava při Slezské diakonii, Zlín.

Kontakt:
Martin Mach, BEZK, tel: 233 381 546, e-mail: zelena.domacnost@ekolist.cz


Datum zveřejnění: 2006-10-24 14:00:00
Oblast: Občanský sektor
Místo vydání: PRAHA
Zdroj: BEZK
URL zdroje: www.bezk.ecn.cz
Autor: Martin Mach
E-mail autora: zelena.domacnost@ekolist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů