Pátek, 29. března 2024

Odstartoval nový projekt – budeme se učit, jak vyrábět i konzumovat šetrněji k životnímu prostředí

Odstartoval nový projekt – budeme se učit, jak vyrábět i konzumovat šetrněji k životnímu prostředí

Praha, 24.10.2006 – CENIA, česká informační agentura životního prostředí, společně s dalšími čtyřmi partnery odstartovala v září nový projekt, který má za úkol směrovat firmy, veřejnou správu i širokou veřejnost k nakupování a vyrábění produktů, jež jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Během následujících dvou let je plánován vznik a zprovoznění nových informačních center pro udržitelnou spotřebu a výrobu. Součástí projektu je rovněž vybudování odborných kapacit a systému přenosu informací a příkladů dobré praxe, ale i řada dalších aktivit.

S celkovým rozpočtem téměř 14 milionů korun tak bude jedním z doposud největších projektů zaměřených na změnu chování jak na straně spotřebitelů, tak i výrobců. Pracovníci v soukromém i veřejném sektoru se zde dozvědí, jaké jsou praktické podoby udržitelné spotřeby a výroby a jak ji mohou sami aktivně ovlivňovat s cílem dosáhnout tzv. dvojího zisku. Jinými slovy, jak pomocí zeleného nakupování, prevence vzniku znečištění a recyklace, ekodesignu či environmentálně příznivých přístupů k řízení svých činností včetně životních cyklů produktů snížit náklady úřadu či firmy na energie a suroviny, a zároveň minimalizovat negativní dopady na životní prostředí.

Projekty na podporu zavádění udržitelné spotřeby a výroby (USV) ukončené v roce 2005 potvrdily, že potenciál zavádění eko-efektivních opatření v oblasti USV je v ČR jeden z nejvyšších z rozvinutých zemí, a to zejména v oblasti snižování energetické náročnosti a intenzity znečišťování (dle OECD). Proto i podniky, které již splňují všechny legislativní požadavky, mohou realizací dalších opatření v rámci USV dosáhnout významných podnikatelských efektů (zvýšení produktivity, rozšíření trhu, zvýšení konkurenceschopnosti apod.).

Významnou součástí projektu je vytvoření pěti nových informačních středisek v kraji Karlovarském, Ústeckém, Středočeském, Olomouckém a Vysočina a odborné proškolení jejich pracovníků, a dále také zpracování pilotních projektů k USV ve vybraných podnicích a municipalitách, a sběr a prezentace příkladů dobré praxe k tomuto tématu.

Zájemcům o téma USV bude v rámci projektu poskytnuta také řada možností k aktivnímu zapojení do této problematiky, ať již formou účasti na osvětově vzdělávacích akcích, či studia ukázkových aktivit zpracovaných v internetové databázi příkladů dobré praxe, až po samotnou spolupráci na pilotních projektech USV.

Nový projekt, na němž budou dále partnersky spolupracovat SITA CZ a.s., Enviros s.r.o., Národní síť Zdravých měst ČR a Středočeský vysokoškolský institut s.r.o., by měl doplnit již uskutečněné programy a výzkumy a překonat jejich slabá místa - propojení a další šíření informací o USV, praktické ukázky uplatnění principů USV v podnicích, úřadech a dalších institucích.

Podrobné informace k projektu jsou průběžně doplňovány na webovém odkazu www.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů