Pátek, 19. dubna 2024

Úředník prodá auta, peníze si nechá

Úředník prodá auta, peníze si nechá
Státní úřady mají v účetnictví chaos. A to tak velký, že poslanci včera odmítli schválit závěrečné účty tří z nich: Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva životního prostředí a Komise pro cenné papíry.
"Jimi předložené údaje nejsou prostě pravdivé," prohlásil na půdě sněmovny prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal a pustil se do obsáhlé kritiky kontrolovaných ministerstev.
O některých dalších přitom nemluvil jen díky tomu, že je jeho lidé nestačili prověřit. HN již včera upozornily na to, jak rozmařile se hospodařilo na Ministerstvu spravedlnosti za éry Pavla Němce. Podle oficiálního auditu byl Němec schopný měsíčně provolat až sto třicet tisíc korun. Současně v jeho úřadě dramaticky rostly další náklady: za pohoštění, za péči o živé květiny či například za reklamní předměty. Ve většině případů přitom chyběly doklady.
Podobná pochybení našli kontroloři NKÚ právě na ministerstvech zdravotnictví a životního prostředí.
Dohnal pro ilustraci poslancům předestřel jeden z případů, na který jeho lidé narazili: účetní ministerstva při inventuře vůbec nezjistili, že jim chybějí služební vozy. "Osobní automobily byly v daném účetním roce prodány a pověřená osoba si finanční prostředky prostě nechala," líčil Dohnal.
Nedostatků v účetnictvích našli ale mnohem víc: chaos panoval v evidenci služebních cest, někdy se účetní neobtěžovali jednotlivá vydání dokládat fakturami či pokladními doklady. "Nebylo účtováno na základě účetních dokladů, ale na základě písemné informace dotčených útvarů nebo jen na základě telefonického sdělení," vypočítával Dohnal.
Nepořádek ve státním účetnictví vyděsil především poslance, kteří byli letos zvoleni poprvé. "Já jsem z toho jako nově zvolený poslanec vyděšený. To, co jsem slyšel, je strašné. Kdyby něco takového provedl obyčejný živnostník, tak ho prohánějí, že se z toho zblázní," komentoval zjištění kontrolorů Boris Šťastný (ODS).
A přidali se i další nováčci v poslaneckých lavicích. "Pokud by účetnictví v soukromé firmě nebylo vedeno ani správně, ani úplně, ani průkazně, tak by to vedlo k tomu, že management je okamžitě představenstvem odvolán, a to bez zlatých padáků," přidal se jeho stranický kolega Zdeněk Prosek.
Třebaže mnozí z poslanců hlasitě vyjadřovali pohoršení nad stavem veřejných financí, zda budou postiženi konkrétní viníci, není jisté. "V hospodaření s majetkem státu vzrostl loni počet stále se opakujících chyb, což svědčí o nedostatečném řízení a neúčinných kontrolních mechanismech," stojí v usnesení, kterým poslanci uzavřeli debatu.
Zda budou policisté v pochybeních hledat trestní odpovědnost, ukáží až příští dny. "Vždycky mi kontrolní nálezy chodily na stůl a snažila jsem se je přezkoumat. Kdybych byla v pozici nejvyšší státní zástupkyně, zaměřila bych se na to ," řekla včera Marie Benešová, bývalá nejvyšší žalobkyně.


Účet za exministra Pavla Němce
Ministerská kancelář dala loni za pohoštění v luxusních restauracích 312 tisíc, za bývalého vedení to bylo 72 tisíc.
Ministerstvo nakoupilo reklamní předměty se svým logem: za milión. Za jejich dopravu po Praze pak firmě zaplatilo 130 tisíc.
Jako ministr spravedlnosti provolal měsíčně až 130 tisíc korun, u ministrů je obvyklý účet kolem pěti tisíc.
Ministerstvo utratilo za rok 250 tisíc korun za květiny.
Za služby externích odborníků úřad utratil o 11,5 miliónu více než v minulosti
Za nehospodárnost byl Němec kritizován už jako ministr pro místní rozvoj. Tři služební byty pro vedení resortu nechal vybavit za více než čtyři milióny korun Luxusní nábytek dodala firma, která patří k nejdražším na trhu.
Zdroj: Úzis, archív HN
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů