Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Austrálii, která se potýká s jedním z nejhorších období sucha ve své historii, se množí nový druh trestné činnosti - krádeže vody. Policie v okolí hlavního města Canberry prošetřuje několik trestních oznámení na zloděje, kterým se podařilo ukrást vodu z cisteren, a dokonce i z vodních nádrží.

Lovosická Lovochemie, největší domácí výrobce dusíkatých hnojiv, investuje v příštích sedmi letech do ekologických projektů zhruba 250 milionů korun. Na dalších více než 100 milionů korun jsou odhadovány náklady na splnění legislativy REACH pro nakládání s chemickými látkami, informoval dnes novináře technický ředitel firmy Milan Galia.
Společnost plánuje v letech 2007 až 2013 pět zásadních akcí zaměřených na snižování emisní zátěže chemické výroby, hluku, vybudování protipovodňových opatření či podporu přepravy zboží po železnici.

Monacký kníže Albert II., který je znám svými ekologickými postoji, neodjede z Bratislavy jen s oceněním mezinárodního filmového festivalu Ekotopfilm za svoji práci na zlepšení životního prostředí. Kromě čestné ceny ho organizátoři pochválili i za to, že poctivě sbírá v přírodě odpadky, a dává tak dobrý příklad ostatním.

Rada Jihomoravského kraje na své říjnové schůzi doporučila Zastupitelstvu Jihomoravského kraje schválit poskytnutí dotací v oblasti odpadového hospodářství z Fondu životního prostředí JMK dle Dotačního programu „Podpora materiálového a energetického využití odpadů vč. optimalizace nebo zavedení systému separace a odděleného sběru odpadů“.
Zastupitelstvem Jihomoravského kraje byl v září schválen dotační program v oblasti odpadového hospodářství – „Podpora materiálového a energetického využití odpadů vč. optimalizace nebo zavedení systému separace a odděleného sběru odpadů“. V souladu s tímto programem předložili žádosti o dotaci tito žadatelé: Město Kyjov (2 akce), Město Dubňany a Obec Ratíškovice.

Až doposud Čína už založila 2349 přírodních ochranných zón. Celkový rozsah činí milion 500 tisíc čtverečných kilometrů, a zahrnuje 15 procent rozlohy celého území. Tím byl vytvořen racionální systém přírodních ochranných zón.
Čínský státní úřad pro ochranu životního prostředí dnes uvedl, že čínské přírodní ochranné zóny se dělí do 9 druhů, jimiž jsou například les, planina, moře, poušť atd. Aby stimulovala výstavbu přírodních ochranných zón, Čína vytvoří plán na posílení výstavby přírodních ochranných zón.

Australská vláda finančně podpoří výstavbu největší elektrárny světa, která bude primárně zpracovávat sluneční energii. Australané chtějí novou strategií přispět k boji proti globálnímu oteplování. Informovala o tom agentura AP. Projekt má stát 420 miliónů australských dolarů (asi 7,2 miliardy Kč) a Canberra na něj přispěje částkou 75 miliónů dolarů. Elektrárna o výkonu 154 megawattů bude stát ve státě Viktorie a využije zrcadlových panelů, které budou koncentrovat sluneční paprsky.

In the Canary Islands, a large amount of waste is generated which has up to now ended up in numerous dumps, many of which are illegal, and in plants about to reach saturation point, which, likewise, fail to meet the requisites of prevailing legislation.
This situation is a major cause of damage to the environment, health risks, and air, soil and water pollution in the Canaries. In order to overcome these serious problems and to have a cleaner archipelago (applying European directives (91/156CEE, 94/67/CE) and state legislation on this matter), an Environmental Complex will be set up in each of the Canary Islands for the centralized administration of waste.

Evropská komise včera navrhla úplný zákaz vývozu rtuti ze zemí EU. Podle komise má návrh přispět k omezení rizika, jaké představuje tento jedovatý kov pro lidi i pro životní prostředí. "Zákaz vývozu významně omezí světové dodávky rtuti, a tedy i emise tohoto těžkého kovu do životního prostředí," uvedla komise.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů