Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové chtějí jednat s novým primátorem o cyklostezkách v Brně

Ekologové chtějí jednat s novým primátorem o cyklostezkách v Brně

Brno - Ekologové z Hnutí Duha chtějí s novým brněnským primátorem jednat o budování cyklostezek ve městě. Kdo usedne po odcházejícím Richardu Svobodovi (ODS) do primátorského křesla, není zatím známo, protože povolební jednání neskončila. Ekologové tvrdí, že dosavadní vedení města nemělo příliš zájem problém s nedostatkem stezek řešit. Představitelé Brna to ale opakovaně zcela odmítli.

"Dosavadní primátor s námi nechtěl komunikovat. Neodpověděl dostatečně na petici s podpisy 8490 lidí žádajících zlepšení podmínek pro cyklisty v Brně," řekl dnes ČTK ekolog Miloš Hotař. Podle něj příznivci cyklistiky doufají, že se primátorem stane politik, který se bude zajímat o stezky více. Nového primátora chtějí vyzvat k jednání měsíc po jeho zvolení.

Mezi možnými kandidáty na nového brněnského primátora je Barbora Javorová (KDU-ČSL) a Roman Onderka (ČSSD). Oba podle ankety Hnutí Duha mezi kandidáty na primátora považují za důležité podstatně zkvalitnit zatím příliš malou síť cyklostezek.

Ekologům se nelíbí, že je dosud v Brně pouze 21 kilometrů cyklostezek. Odborníci upozorňují na to, že by jich mělo být pětkrát více. Aktivistům se nelíbí, že stezky nejsou propojeny, na mnoha místech chybí, přičemž scházejí zejména v centru Brna.

Končící primátor Svoboda autory petice v dopise informoval, že město má zpracován generel cyklistické dopravy, že se dosud podařilo postavit části stezek podél řek Svitavy a Svratky a že se počítá s dalším budováním cyklotras.

Náměstek primátora Radomír Jonáš těsně před odevzdáním petice ČTK řekl, že by v Brně mělo podle plánů vzniknout přibližně 300 kilometrů cyklotras. Jejich rychlejší výstavbě prý brání hlavně problémy s výkupy pozemků ve městě.

Vladimír Klepáč
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů