Čtvrtek, 25. dubna 2024

ODS nové ekologické závazky nechystá

ODS nové ekologické závazky nechystá

Praha - Tým specialistů pod vedením senátora ODS a někdejšího ministra životního prostředí Bedřicha Moldana připravuje aktualizovanou národní strategii udržitelného rozvoje. První plán vyváženého rozvoje českého hospodářství, sociální oblasti a ochrany životního prostředí přijala vláda v roce 2004. Aktualizovaná strategie má být konkrétnější, ale nové závazky z pro Česko vyplývat nebudou. Moldan dnes novinářům řekl, že práce na dokumentu budou trvat do listopadu 2007. 

"Představujeme si, že nová strategie zahrne inovovanou strategii Evropské unie. Měla by být i konkrétnější," uvedl Moldan na tiskové konferenci pořádané u příležitosti fóra pro udržitelný rozvoj. Konkrétní čísla však podle něj nebudou znamenat nové ekologické závazky. "Neplánujeme nic zázračného, nic nad rámec toho, co už existuje v mezinárodních smlouvách a státních politikách jednotlivých ministerstev," uvedl.

Na setkání ministerských úředníků, politiků a zástupců průmyslové sféry, kterého se poprvé v historii účastnil i premiér, několikrát zazněly výhrady podnikatelů k ekologické politice, k tomu, že nakonec vše zaplatí zákazník. "Udržitelný rozvoj něco stojí, to je aspekt, který nesmí být podceňován. Například my čekáme na zlepšení v oblasti biopaliv, abychom rozhodli, jak pokračovat s alternativními motory," uvedl na setkání bývalý šéf rady vlády pro udržitelný rozvoj a nynější člen představenstva firmy Škoda Auto Martin Jahn. Připomenul tak, že stát ještě nerozhodl, jak bude podporovat ekologicky šetrnější paliva.

Zástupci tří sfér, na kterých je založena myšlenka udržitelného rozvoje, se dnes setkali na společném fóru potřetí. Skutečnost, že se ho zúčastnil také předseda vlády Mirek Topolánek (ODS), má Jahn, který stál jako vicepremiér v čele vládní rady pro udržitelný rozvoj za vlády ČSSD, za pozitivní. Topolánek po převzetí vlády radu přesunul z úřadu vlády na ministerstvo životního prostředí a změnil statut rady. Výkonným předsedou rady je nyní ministr životního prostředí a předsedou šéf vlády. "Je to dobrým signálem, protože některé vládní rady (Topolánek) naopak zrušil," hodnotí Jahn změnu.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů