Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Česko požádá v Bruselu na roky 2008 až 2012 o povolenky na 101,9 miliónů tun emisí oxidu uhličitého ročně. Po dlouhých diskusích se na tom včera konečně shodla ministerstva průmyslu a životního prostředí.
"Jsou v tom započítány i rezervy na podniky, které u nás teprve vzniknou," řekl Jaroslav Suchý z ministerstva životního prostředí.
Systém povolenek, který má motivovat podniky ke snižování emisí, funguje od loňska. Podniky dostanou určité množství povolenek, s přebytečnými mohou obchodovat. V prvním tříletém období do roku 2007 mají české firmy povolenky na 97,6 miliónu tun ročně. Loni však vypustily jen 82 miliónů tun emisí a na prodeji povolenek vydělaly miliardy korun.
Návrh žádat o povolenky na 101,9 miliónu tun musí ještě projít veřejnou diskusí a vládou. "Věřím, že by náš plán mohl do Bruselu odejít ještě před Vánocemi," řekl Suchý. Země by se tak vyhnula sankcím za zpoždění: plán na příští období totiž měly členské státy odevzdat už koncem června.

Případnou státní podporu biopaliv by musela schvalovat Evropská komise, což by mohlo vést k dalšímu zpoždění jejich plošného přimíchávání do benzínů. MZe předpokládá, že by se biosložka měla začít přimíchávat do pohonných hmot od června příštího roku. Do té doby by měly být provedeny všechny potřebné změny v právních předpisech. Poslanecká sněmovna projednává novelu zákona o spotřebních daních a poslanci ve čtvrtek navrhli řadu změn v této normě. Návrh úplného osvobození biopaliv od spotřební daně již dříve podpořil výbor pro životní prostředí.

Zlín - Policisté pátrají po pachateli, který na Jižních Svazích ve Zlíně vyhodil do kontejneru papírovou tašku se zdravotnickým a biologickým odpadem, na kterém bylo uvedeno jméno, příjmení, rodné číslo a další údaje pacientů. Nebezpečný odpad si na místě zajistila pracovnice Krajské hygienické stanice ve Zlíně, která určí jeho kategorizaci v následujících dnech. Na místě nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku. Policisté se nevšedním případem i nadále zabývají.

Světová vodárenská jednička, francouzská společnost Veolia, která působé mimo jiné také v ČR, zaznamenala ve 3Q tohoto roku provozní zisk na úrovni 1,55 mld.EUR, což odpovídá růstu o 17%. Celkové tržbystouply za 9M tohoto roku meziročně o 12% na 20,66 mld.EUR.

Občané Opatovic nad Labem a okolních obcí, stejně tak jako pracovníci Ekologického právního servisu, který tamní veřejnost v jejím odporu zastupoval, jsou potěšeni tím, že finská společnost Myllykoski přesune výstavbu obří papírny do německého Plattlingu.
Podnik měl ročně produkovat 400.000 tun magazínového papíru a spotřebovat 600 tisíc kubíků smrkového dřeva, 60 tisíc tun sulfátové bělené buničiny a až 700 GWh elektrické energie.
"Je to vítězství, nejen naše, ale všech obcí z okolí," komentoval odchod investora Zdeněk Fiala ze Sdružení pro Opatovice a Pohřebačku, jež zastřešovalo místní odpor proti papírně.

Horní Maršov - Studentky prvního ročníku trutnovské zdravotní školy přijíždějí dnes do střediska Sever. Stráví tam třídenní školení. " Program jsme připravili ve spolupráci s Nadací na ochranu zvířat. Řekneme si, jak lidé zacházejí se zvířaty, co živočich potřebuje ke spokojenému životu," vysvětlila Jitka Macháčková ze Severu. Dalším tématem se stanou Lesy České republiky. Studentky na příkladu Krkonoš poznají, co se v průběhu staletí s porosty dělo. Jakou roli sehrála přítomnost či nepřítomnost lesního společenstva v životě obyvatel hor. Uvidí, jak dokáží stromy ovlivnit klima a co potřebuje a jak vypadá zdravý lesní ekosystém.

V objektu bývalé textilní továrny nedaleko Aše je nelegální skládka odpadů. Zjistil to karlovarský Krajský úřad poté, co tam soukromá firma v rozporu s předpisy přivezla z Německa přibližně 100 tun lisovaného odpadu.
Firma Top-Rapax přivezla do svého areálu odpad i přesto, že k tomu neměla potřebná povolení. Hejtmanství k řešení situace přizvalo policii a odborníky na ochranu životního prostředí.
"Požádali jsme celní úřad i policii při hraničním přechodu, aby hlídaly kamiony, aby k avizovanému dalšímu navážení do Karlovarského kraje a do této provozovny nemohlo dojít," uvedl ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek.
Firma skladující nelegální odpad je v konkurzu, o dalším vývoji situace proto kraj, policie a orgány životního prostředí budou jednat se správcem konkurzní podstaty. "Budeme ho nejenom informovat, ale budeme se i snažit s ním najít cestu, jak tyto odpady zlikvidovat," dodal Rokůsek.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů