Středa, 24. dubna 2024

V Pelhřimově byli oceněni vůbec první absolventi specializovaného akreditovaného vzdělávacího programu pro koordinátory místní Agendy 21

V Pelhřimově byli oceněni vůbec první absolventi specializovaného akreditovaného vzdělávacího programu pro koordinátory místní Agendy 21

PRAHA,3.11.2006 - Tzv. „zlaté certifikáty“ byly předány zástupcům úřadů z českých a moravských měst a obcí, kteří v rámci šesti bloků dvouletého vzdělávání ukončili specializovaný akreditovaný program. Absolventi rozšířili své znalosti a dovednosti například v oblastech komunikace s veřejností, lektorských a prezentačních dovednostech či základech informačních technologií.

Několikadenní vzdělávací setkání koordinátorů a politiků z radnic Zdravých měst, obcí a regionů tzv. Školy NSZM, pořádá tato asociace pravidelně od roku 2003. Letošní Podzimní školu NSZM hostilo město rekordů Pelhřimov a toto setkání uzavírá celkem šestidílný komplexní vzdělávací program akreditovaný u Ministerstva vnitra.

Školy NSZM, pořádané pravidelně třikrát do roka, jsou nejen příležitostí pro setkání zástupců Zdravých měst, obcí a regionů a dalších zájemců z celé ČR, ale jejich účastníci – koordinátoři a politici Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 (PZM a MA21) - mají zároveň možnost zdarma absolvovat akreditované vzdělávání, zaměřené vždy na určité téma. Pravidelnou součástí Škol Zdravých měst je trénink dovedností a znalostí potřebných pro realizaci PZM a MA21.

Úvodní část programu byla věnována postupu a plánování aktivit v rámci jednotlivých Kritérií MA21, které mají za cíl zkvalitnit práci úřadů a komunikaci s veřejností. Oficiální Kritéria MA21, které přijala Rada vlády pro udržitelný rozvoj v loňském roce, mají za cíl pomáhat městům při naplňování principů MA21 a zároveň monitorovat jejich postupy. Města, obce a regiony realizující tento mezinárodní program jsou rovněž vedeny v oficiální Databázi MA21 (více na www.nszm.cz).

Následný program pokračoval společným workshopem zaměřeným na metody hodnocení Projektu Zdravé město a místní Agendy 21. Mimo klasické metody hodnocení, jako jsou CAF či Balance ScoreCard, představil ředitel NSZM Ing. Petr Švec také možnosti, jak tyto metody propojit s procesem MA21. „Naším cílem je zavádět ve městech, obcích a regionech systém hodnocení, který jim samotným umožní sledovat vlastní postup, úspěchy, ale také nedostatky a ohrožení“ vysvětluje ředitel. „Pomocí tzv. benchmarkingu se budou moci samosprávy také porovnávat mezi sebou navzájem, což jim mj. přinese impuls pro další rozvoj a zvyšování kvality“, dodává Švec.

V závěrečný den seznámila Mgr. Tereza Pospíšil

 ová-Vajdová, PhD. z Karlovy univerzity účastníky se základy sociologického výzkumu a jeho využití v rámci místních Agend 21. Různé formy průzkumů veřejného mínění poskytují cenné informace a zpětnou vazbu od občanů, které jsou důležitou součástí MA21.

V závěru Podzimní školy NSZM byly slavnostně předány tzv. Zlaté certifikáty, udělované absolventům celého akreditovaného programu.

Školy NSZM jsou realizovány za podpory Ministerstva životního prostředí a Evropského sociálního fondu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů