Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Břeclav - Moravské naftové doly už mají všechna povolení, která potřebují pro řádnou těžbu ropy a zemního plynu v citlivé lokalitě břeclavské Kančí obory. Potvrdil to mluvčí hodonínské společnosti Dan Plovajko. "Komerční těžba letos určitě nezačne, stihneme možná jen čerpací zkoušky. Ropu, ale zejména zemní plyn začneme čerpat nejdříve v prvním čtvrtletí příštího roku," řekl Plovajko. Jak ale přiznal, na místě průzkumného vrtu už pracovníci připravují podmínky pro vytěžení ložiska, které je bohaté zejména na zemní plyn. Naftaři chtějí u chráněného území, které je zároveň významným zdrojem pitné vody, těžit maximálně třicet tisíc metrů krychlových ropy za rok. Zásoby by měly vystačit asi na deset let. Schvalovací řízení trvalo několik let. Souhlasnému stanovisku ministerstva životního prostředí a Báňského úřadu nezabránily ani protesty obyvatel okolních obcí a nesouhlas vedení kraje.

Londýn - Britský zpěvák a skladatel Badly Drawn Boy vyzval lidi, aby úplně vypínali své televize a nenechávali je v pohotovostním režimu pro dálkové ovládání. Sníží se tím podle něj výrazně emise oxidu uhličitého do ovzduší. Zanícený 36letý ochránce životního prostředí, vlastním jménem Damon Gough, věří, že zhoršování podnebí na Zemi lze brzdit i malými změnami životního stylu. Kdyby například miliarda lidí vypínala celý rok zcela televizi, snížilo by to znečištění podnebí třeba o miliardu tun oxidu uhličitého, soudí. Každý má jinou teorii, ale nyní Británii hrozí, že bude buď zcela spálena, nebo pohřbena pod ledem. " Půjde to tímto jedním, nebo druhým směrem" , varovala hudební hvězda. Vyzvala lidi, aby se hrozbu pokusili odvrátit změnou chování.

Další rokování bude pro velký zájem k dispozici na jaře.
Vodňany - Voda jako námět průřezového námětu pro školy. Odborný seminář s tímto názvem, který organizoval Klub ekologické výchovy (KEV), se v pátek a v sobotu uskutečnil v prostorách Střední rybářské školy ve Vodňanech. Vzdělávalo se při něm 38 pedagogů ze základních škol, gymnázií nebo středních odborných škol.
"Byli zde učitelé z celé republiky. Kromě přednášek absolvovali i několik exkurzí, například si prohlédli kořenovou čistírnu odpadních vod, pracoviště výzkumného ústavu a v sobotu se účastnili výlovu rybníku," přiblížila akci předsedkyně KEV Danuše Kvasničková. Přednášky se týkaly mimo jiné rybníkářství nebo vlastností vody.
Proč zrovna téma vody? Podle Kvasničkové je jedním z nosných témat environmentální výchovy - ochrany životního prostředí. "Pravděpodobně pro velký zájem a výborné zajištění budeme seminář na jaře opakovat," dodala.
Vzdělávací program Voda - námět průřezového tématu rámcových vzdělávacích programů je akreditován ministerstvem školství, takže učitelé dostávají i oficiální osvědčení o účasti na této akci.

Zdíkov - S novou topnou sezonou zprovoznil obecní úřad čerstvě vybudovanou kotelnu na biomasu. "V současné chvíli je na ni napojeno na sedm desítek bytů jak obecních, tak družstevních, mateřská škola a bývalé zdravotní středisko," upřesnil nově zvolený starosta Zdíkova Zdeněk Kantořík.
Ekologická kotelna vznikla rekonstrukcí bývalé, uhelné. "Spaluje štěpky a v současné době už topí, i když ke kolaudaci teprve dojde," vysvětlil Kantořík. V současné době totiž není stavba ani předána do vlastnictví obecního úřadu. K tomu by mělo dojít během několika týdnů. Zatím kotelna jede ve zkušebním provozu. "Ten je samozřejmě ekologičtější, což naše obec poblíž národního parku potřebuje," zmínil starosta s tím, že ochrana ovzduší v místě na Šumavě je prvořadá. "Každou sezonu jsme měli vinou spalování tuhého paliva problém, ten jsme novou ekokotelnou zlikvidovali," říká s tím, že lidé, kteří berou teplo z obecní kotelny budou mít jeho ceny výrazně nižší.
Rekonstrukce vyšla na patnáct a půl milionu korun. "Získali jsme ale dotace. Pětasedmdesát procent hradí ta z Evropské unie, a deset procet pak ze státního fondu životního prostředí. Na zbylé dva a půl milionu korun si vezme obec úvěr," nastínil předběžnou kalkulaci nový zdíkovský starosta Zdeněk Kantořík. Na úhradu jednotlivých faktur pro dodavatelské firmy dojde až po kolaudaci objektu.

Asi šedesát procent z plochy 2200 hektarů našich rybníků potřebuje odbahnit. Podstatně by se tím zvýšila produkce ryb. Odbahnění stojí jeden milion až 2,5 milionu korun na hektar. Dotace z ministerstev zemědělství a životního prostředí ale jdou spíše do oprav rybníků a do krajinotvorby. Vytěžený sediment navíc není kam ukládat. Nikdo ho nechce, nemáme zatím vlastní pozemky na jeho ukládání, na skládkách bychom se nedoplatili. Zájem o něj nemají ani farmáři na hnojení polí, protože stále více orné půdy v regionu leží ladem.
Navíc se musí přehazovat a provápňovat. Na uložení sedimentu z jednoho hektaru zabahněného rybníka je potřeba půl hektaru půdy, kde se bahno ukládá maximálně do výšky dvou metrů.

Střední Čechy - Základní škola v Divišově na Benešovsku chce být ekologická.
Přihlásila se proto jako jediná středočeská škola do projektu České informační agentury životního prostředí. Teď ji čeká splnění náročných požadavků. "Škola může ale třeba zjistit, že řadu podmínek splňuje už nyní, a získání ekoznačky se tak urychlí a bude mít vše jednodušší," řekla Adéla Petrová z informační agentury.
Požadavky na školy, které se chtějí pyšnit certifikátem ekologická, jsou náročné. Prokázat musí třeba nakládání s energiemi či odpady. Důležité je ale i to, jak škola ekologické informace rozšiřuje.
Projekt ekologická škola se ale nebude týkat jen personálu školy, přímo zapojit se musí i děti. "Ve školách musí vzniknout jakýsi pracovní tým žáků. Ti mají být k ruce učitelům a v podstatě se stanou prostředníky mezi nimi a svými spolužáky," vysvětlila Petrová.
Že se ve středních Čechách do ekologického projektu zapojila jen jedna škola, podle ní nic neznamená.
Školy začátkem školního roku dostaly informace o získání ekologické značky, hlásit se ale mohou průběžně. Autoři projektu navíc očekávají, že větší zájem a více přihlášek jim přijde v pololetí.
"Je to hodně časově náročná věc a chápu, že učitelé v běžném provozu školy prostě nemají tolik času. Myslíme si ale, že až bude po pololetním vysvědčení trochu volněji, ozvou se další zájemci," doplnila Petrová.
Školy mohou informace o možnostech a podmínkách získání certifikátu čerpat mimo jiné i z webových stránek středočeského krajského úřadu. Ten hodlá možnosti, jak získat ekoznačku, představit školám také prostřednictvím informačních e-mailů.

Nová Role - Na přírodním koupališti v Nové Roli začala akce čistý rybník, zaměřená na likvidaci sinic. Výsledky poznají lidé už příští rok. Voda by už měla být vhodná ke koupání.
Koupaliště mají zbavit sinic bakterie, kterými zasype pražská firma břehy rybníka. "Při jeho částečném vypouštění jsme přišli na velký problém. Z obnažených břehů ústí do rybníka na šest desítek kanalizačních odpadů," uvedl starosta Nové Role Václav Heřman. Jak říká, radnice má všechny odpady zadokumentované. Jejich majitelům město důrazně domluví.
Vedení radnice předpokládalo, že se pod úrovní hladiny objeví odpadové potrubí. Takové množství ale po částečném vypuštění rybníka nečekalo.
Splašky, odpady z žump a další nečistoty pouštějí do rybníka místní chataři. Někteří z nich už přispěli k likvidaci sinic. Do vody ve svých kuchyních, koupelnách a toaletách totiž přidávali biologický prášek. Splašky, které jinak napomáhají k množení sinic, se dostaly do koupaliště a už pomáhaly čistit vodu. S jakým výsledkem, to se podle starosty projeví v létě.
Likvidaci sinic biologickým přípravkem minulý týden odsouhlasil Nové Roli krajský odbor životního prostředí. Akce čistý rybník má rozpočet pět milionů korun. První dva miliony dala radnice letos. Další peníze chce získat z dotací. "Jakmile je získáme, práce budou pokračovat. Přednost před čistotou vod má totiž oprava základní školy," uvedl starosta Heřman.
Dvacetihektarové přírodní koupaliště na Novorolském rybníku nemělo za poslední tři roky vhodnou vodu ke koupání. Loni začátkem srpna hygienici poukazovali na její zhoršenou jakost. Rok předtím ji označili za nebezpečnou ke koupání.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů