Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ani půl roku po požárech nelegálně dovezeného německého odpadu v bývalém kravíně v Libčevsi u Loun neskončilo jednání lounského stavebního úřadu s majitelem areálu, do kterého byl odpad ukládán. Proti uložené pokutě se majitel nemovitosti odvolal.
Podle lounského stavebního úřadu bylo povinností majitele nemovitosti upozornit nájemníka, k jakému účelu byly stavby zkolaudovány. Nájemce kravína v rozporu s tímto krokem použil k nelegálnímu ukládání odpadu. Pokuta majiteli kravína, kterým je firma Moses Alfa, dosáhla jednoho milionu korun. Jednatel společnosti se ale odvolal a stavební úřad není zvažuje další kroky společně s Českou inspekcí životního prostředí.

Na 6 listopad případá mezinárodní den pro ochranu před ničením přírodních podmínek ve válkách či ozbrojených konfliktech. Generální tajemník OSN Kofi Annai téhož dne ve svém projevu řekl, že apeloval na to, aby mezinárodní společenství podniklo opatření k čelení níčení přírodních podmínek ve válkách a hrozbách.
Poukazal na to, že války jen přínesí lidstvo utrpení, ale poruší přírodu., za několik minut sniží uspěchy v několikageneračním usilí. Válečné strany mají dodržovat mezinárodní pravidla o válečných norem, nemůže porušit ekologické prostředí pro vojenský cíl.

Po zavedení ekologického projekt v oblasti San jiang-yuan na území severozápadní čínské provincie Qing Hai, díky přijatému moratoriu na vypásání stepí, vysázení travních porostů a přestěhovaní pastevců, počet dobytka se snížil o 35 procent a byl vydán zákaz vypásání stepí na ploše 2.8 milionů hektarů.
Z oblasti tří pramenů pramení nejdůležitější čínské řeky, tedy „Žlutá řeka " a „Řeka Jang-c´". Tady je také pramenem mezinárodního veletoku Mekong. Tato oblast se stává nejdůležitější zónou ekologických funkcí vodních zdrojů v zemi, rovněž je jednou z hlavních výrobních základen dobytkářství a pastevectví v provincií Qing Hai.

Čína posílí výstavbu infrastruktury vodní dopravy. Do r.2010 bude vybudováno kolem tisíc mořských a říčních přístavišť.
Náměstek čínského ministra dopravy Xu Zuyuan v Pekingu na celostátním pracovním zasedání o rozvoji vodní dopravy řekl, že podle plánu, do r.2010 čínské přímořské přístavy zvětší o 2.1 miliardy tun průchodnost, říční přístavy zvětší kapacitu o 64 milionů tun. Celková délka vysokokvalitních vodních říčních cest překročí 10 tisíc kilometrů.
Konstatoval, že Čína zrychlí výstavbu specializovaných přístavů pro přepravu uhlí, ropy, rudy a kontejnerů. Bude rozvíjet říční dopravu, základně ukončí výstavbu systému bezpečnosti vodní dopravy a záchrany ve vodní oblasti řeky Jang c´, mořské oblasti zálivu Bo Hai, Tchajwanské úžiny a dalších. Posílí také výstavbu informačního systému vodní dopravy.

Olomouc - Zkušební provoz rekonstruované čistírny odpadních vod za více než tři a půl milionu korun skončil v olomoucké mlékárně Olma. Plánovanou rekonstrukci provzdušňovacího systému hradila společnost z vlastních zdrojů. " Od přestavby čistírny odpadních vod očekáváme zlepšení kvality předčištěné odpadní vody. Rekonstrukce trvala přibližně měsíc a půl, pak následoval dvouměsíční zkušební provoz. Díky obnově jsme ani přes poměrně vysoké teploty v letních měsících nezaznamenali nedostatek kyslíku nezbytného pro biologické čistící procesy," řekla Vlasta Dirbáková, hlavní ekoložka společnosti Olma. V letošním roce Olma investovala do ekologie a životního prostředí zhruba dvanáct milionů korun.

Záhy po přijetí Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků byly upraveny s ohledem na ochranu životního prostředí také některé plynové kotle tak, aby přispěly k ochraně životního prostředí. Jde o verze plynových kotlů Therm společnosti Thermona, spol. s r.o., které odpovídají velice náročným podmínkám národních směrnic pro propůjčení známého označení Ekologicky šetrný výrobek.
V roce 2005 byl ukončen proces vývoje, certifikace a udělení zatím poslední "zelené známky" pro závěsný kotel Therm TRIO 90, který se vyznačuje vysokým výkonem a dalšími příznivými technickými vlastnostmi. Má jmenovitý výkon 90 kW a vychází z konstrukce i designu již známého a osvědčeného kotle Therm DUO 50.
Podrobněji se o plynových kotlích dočtete ve Staviteli č. 11/2006

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů