Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Praha - Policie zadržela v neděli dva muže, kteří při pokusu o krádež barevných kovů v domě způsobili přibližně hodinový výpadek elektrického proudu v části Holešovic. Muži se v domě v ulici U Uranie pokusili kovy ukrást z rozvodné skříně, a vyvolali tak zkrat. Jeden z nich utrpěl těžké popáleniny, oznámila dnes policie na svých webových stránkách. Šestatřicetiletý zloděj musel být podle policie s popáleninami 3. stupně na pěti procentech těla odvezen do nemocnice. Druhého muže policisté zadrželi. Oba muži budou obviněni z krádeže a z poškozování a ohrožování provozu prospěšného zařízení. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na šest let.

Americký operátor Virgin Mobile oznámil, že ke každému novému mobilu přibalí i speciální obálku s předtištěnou adresou, do které uživatel mobil, až se mu přestane líbit, vloží a tuto obálku poté odloží na některém ze stovek sběrných míst.

Obálka se starým mobilem poputuje do společnosti ReCellular, která přístroj zrecykluje nebo opraví a prodá dále. Veškerý zisk z prodaných mobilů slíbil Virgin a ReCellular darovat na pomoc bezdomovcům a mladým lidem. Dobrá služba, nemyslíte?

Požáry, které již několik měsíců zuří na ostrově Borneo, mohly podle místních ochránců přírody zabít již téměř 1000 orangutanů.
Indonéský ostrov Borneo sužují již pár měsíců těžké požáry. Zvířata žijící v postižených oblastech se ocitají ve velmi kritické situaci. Ta, co naštěstí požár přežila, trpí nyní tím, že jejich přirozený životní prostor je zcela zničen.
Ochranáři našli ve spálených oblastech již mnoho mrtvých orangutanů, další jsou uvězněni v hořících lesích, ale bohužel není kudy se k nim dostat.
Další orangutany, kterým se podařilo před ohněm utéci, zabíjejí místní lidé, protože jim ničí plantáže olejových palem, na nichž jsou domorodci hospodářsky závislí.

Paseky nad Jizerou - Odpůrci přehrad Vilémov a Paseky, které by v budoucnu měly zaplavit část Krkonoš, částečně zvítězili. Ministerstvo ze záměru vyřadilo tři nejkontroverznější lokality, mezi nimiž jsou i Paseky.
Na projednávání Plánu hlavních povodí se sešlo více než čtyřicet odpůrců přehrad. Na jejich připomínky reagovali čtyři pracovníci Ministerstva zemědělství v čele s náměstkem Pavlem Punčochářem. Pokroku dosáhla protestující města a obce v Krkonoších, které by podle původního plánu částečně zmizely pod hladinou nádrží Vilémov a Paseky. Ministerstvo některé připomínky veřejnosti uznalo a z původního seznamu vypustilo tři nádrže, proti kterým se ozývaly nejhlasitější protesty: Paseky, Heřmánky a Suchá Loz. Počet plánovaných přehrad nakonec klesl na 197, protože dodatečně vypadla i přehrada Vranová. Lidé z Krkonoš mají o jednu hrozbu méně. Záměr gigantického vodního díla Vilémov však stále žije. Ministerstvo udělalo pouze drobný ústupek, který spočívá ve zmenšení díla. Pokud by přehrada Vilémov vznikla v maximální variantě, z Harrachova by se stal doslova poloostrov ze tří stran obklopený vodou.

BROUMOV - Studenti broumovského gymnázia dnes vyslechli přednášku Ing. Milana Havla ze sdružení Arnika o „Budoucnosti bez jedů“. Do jejich školy totiž dnes zavítala také stejnojmenná výstava Arniky, kterou budou moci gymnazisté studovat do 15. listopadu. Poté se výstava přesune na ZŠ Masarykovu, kde bude do 21. listopadu.
Výstava "Budoucnost bez jedů" pojednává o toxických látkách jako jsou dioxiny, polychlorované bifenyly či bromované zpomalovače hoření. Ty jsou často obsaženy i v naprosto běžných materiálech, nebo vznikají jako nechtěný produkt lidské činnosti. Lidé se na konkrétních příkladech dozvědí, jak tyto látky působí, jak se jim lze bránit a jak lze znečištění životního prostředí předejít. Výstava také seznámí návštěvníky s problémy, jaké způsobuje např. používání rtuti a PVC. Část výstavy s podtitulem „Právo na informace“ je věnována údajům o stavu ovzduší a vodních toků v ČR a také tomu, kdo za tento stav nese odpovědnost.
Další informace najdete na webových stránkách http://www.bezjedu.arnika.org, na stránkách Arniky Broumov nebo je můžete získat na tel. čísle 721 272 095 - Kateřina Szaffnerová.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů