Sobota, 20. dubna 2024

Ekologům se nelíbí výstavba nového obchodního centra v Plzni

Ekologům se nelíbí výstavba nového obchodního centra v Plzni

PLZEŇ - Výstavba nového obchodního střediska v místě bývalého nákladního nádraží se začíná dostávat do potíží.

Ekologové totiž upozorňují na to, že nové obchody přinesou zvýšení dopravy o 12 procent. Přitom už nyní jsou zde kvůli husté dopravě překračovány hygienické limity.

Podle našeho názoru není vůbec možné povolit stavbu, která zhorší hluk v místě, kde jsou již v současné době překračovány zákonné limity, tvrdí Martin Hyťha z plzeňské pobočky hnutí Děti Země. Sám investor říká, že nové obchodní středisko přivede do lokality 5900 automobilů denně navíc.

Areál bývalého nákladního nádraží odkoupila od Českých drah firma Intercora, která zde chce postavit obchody se zaměřením na kutily. Nejen ekologové ale upozorňují, že jen asi deset minut pěší chůze odtud se nachází obchod Interspar a také Baumax, který se na kutily rovněž zaměřuje. Stavět hned vedle nové nákupní centrum je asi vážně zbytečné, dodává Hyťha. S výstavbou nového obchodního zařízení nesouhlasí také předsedkyně klubu KSČM v Zastupitelstvu města Plzně Ivanka Divišová. Raději by v tomto místě viděla novou zeleň, které je podle ní v Plzni stále málo. Hyťha zase uvažuje o tom, že by zde mohla být lehká průmyslová výroba.

Intercora dosud předpokládá, že nové obchodní centrum by mohlo být otevřeno již v prosinci příštího roku. Protože ale ekologové požadují důkladné posouzení vlivu stavby na životní prostředí, dojde minimálně ke zdržení. Podle Františka Čéčila, který se na krajském úřadu Plzeňského kraje zabývá posuzováním vlivu staveb na životní prostředí, může celý proces trvat půl roku až rok. Jak Čéčil uvedl, v jeho pravomoci není stavbu zastavit. Můžeme pouze vydat souhlasné stanovisko bez podmínek, nebo s podmínkami. Anebo také nesouhlasné, ale to se za pět let, co tu jsem, ještě nestalo, řekl. Stanoviskem se může řídit stavební úřad, který vydává stavební povolení, ale, jak připouští Čéčil, také nemusí. V tom případě ale musí svůj postup zdůvodnit, dodává. Naznačuje tak, že ekologové spíše než zastavení stavby mohou dosáhnout pouze jejího zdržení přibližně o jeden rok.

Intercora v současnosti provádí v areálu demoliční práce - likviduje staré budovy a vytrhává koleje i s pražci.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů