Pátek, 19. dubna 2024

Miliónové armády turistů ohrožují památky

Miliónové armády turistů ohrožují památky
Za prvních osm měsíců tohoto roku uskutečnili lidé na celém světě na 578 miliónů zahraničních turistických cest. Masová turistika sice zmenšuje propasti mezi kulturami a zeměmi, známé kulturní a přírodní památky tím ale často trpí.
Slavným jihoafrickým Viktoriiným vodopádům a Machu Picchu, symbolu říše Inků, hrozí kvůli přívalu turistů zařazení na Seznam světového dědictví v ohrožení, jež sestavuje UNESCO.
Nebýt přitom nynějšího zásahu Pekingu, mohla se na něm možná brzy ocitnout i Velká čínská zeď.
V blízkosti Viktoriiných vodopádů, nazývaných v místním jazyce "kouř, který hřmí", má vyrůst turistický resort, který budou tvořit dva hotely a téměř 500 chat. Náklady na projekt, jenž již schválila vláda Zambie, na jejíž straně má být komplex vybudován, by měly dosáhnout 260 miliónů dolarů.
Zambijská vláda tvrdí, že díky resortu do země přijede každý rok dalších 150 tisíc turistů, ti zde vytvoří dva tisíce pracovních míst a Zambie každoročně získá dalších 170 miliónů dolarů. To je pro chudou zemi, kde dvě třetiny obyvatel musí denně vystačit s méně než jedním dolarem, velká částka.
Ekologové ale varují před dopadem na přírodu a místní populace nosorožců. Aktivisté přitom spoléhají zejména na tým z UNESCO, který nyní u vodopádů posuzuje dopad plánovaného resortu na místní flóru a faunu.
"UNESCO naznačilo, že by vodopádům mohlo odebrat status památky Světového kulturního a přírodního dědictví," řekl agentuře IRIN Nicholas Katanekwa z místního turistického sdružení.

Cihly na kurník
To nyní hrozí i Machu Picchu v Peru. Zde však nejde o výstavbu hotelu, ale mostu, který by pro turisty, kteří přijedou do oblasti Machu Picchu, otevřel provincii Convención. Vybudování mostu prosazuje její představitelka Fedia Castrová. UNESCO nyní posuzuje, jestli most přes místní řeku Urubamba nepovede příliš blízko památce.
"Jsem ochotná, aby mě za to poslali i do vězení," nechala se ale nedávno slyšet Castrová. Navzdory tomu, že peruánská vláda je proti, od svého záměru prý neustoupí. Castrová tvrdí, že kromě přílivu turistů chce zajistit i to, aby zemědělci z její provincie mohli po mostě vyvážet své plodiny.
Ekologové ale varují, že společnost, která má most vystavit, nevypracovala žádný plán dopadu na životní prostředí. Výstavba mostu by navíc mohla vést k migraci a v oblasti bájného města Inků by i přes zákaz UNESCO nejspíš byla postavena nová obydlí.
V Číně zase již příští týden začínají platit přísné zákony na ochranu Velké čínské zdi, kterou každý rok navštíví na deset miliónů turistů. Mnoho z nich si však ze zdi odneslo cihly, vyrývalo do nich svá jména, na zdi přibývala graffiti, lidé na památce močili a i na místech, která jsou turistům nepřístupná, pořádali noční party.

Železnice v Íránu
Podle deníku China Daily zeď někdy rozebírali i vesničané, aby si z cihel stavěli chlévy pro domácí zvířata a kurníky. Někteří ke zdi zase přidělávali kovové žebříky a pak na ně za poplatek pouštěli turisty. To vše má nynější zákon zakázat. Jednotlivcům, kteří ho poruší, hrozí pokuta až 6250 dolarů. Organizacím až desetkrát vyšší.
Podle Tung Jao-chueje, představitele nevládní Společnosti Velké čínské zdi, přitom památku ničí i eroze a počasí. Z původních více než šesti tisíc kilometrů je prý v relativně dobrém stavu jen pětina.
Nový zákon ale Tung Jao-chuej považuje za mezník. Podle něj je to poprvé, kdy chrání zeď jako celek a ne pouze její části.
Vyškrtnutí ze seznamu UNESCO ale hrozí i turistickému magnetu Íránu: starověké perské památce Persepolis. Íránci totiž údajně zvažují, že by v jeho blízkosti vybudovali železnici. Ta by ale podle OSN mohla výrazně a necitlivě narušit kulturní tvář okolní krajiny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů