Sobota, 20. dubna 2024

Pardubice mají ve středu města ekologickou naučnou stezku

Pardubice mají ve středu města ekologickou naučnou stezku

Pardubice - Pardubice jsou jedním z mála měst, které mají ve svém středu naučnou ekologickou stezku. Byla otevřena ve středu v lokalitě mezi zimním stadionem a sídlištěm Polabiny v okolí vodní plochy zvané Bajkal a slepého ramene Labe. Ředitel pardubického Ekocentra Paleta Jiří Bureš ČTK řekl, v že těchto místech se nachází přírodovědně velmi hodnotný areál.

Stezku vybudoval Dům dětí a mládeže Alfa v rámci programu Škola pro udržitelný život financovaného Nadací Partnerství.

"Naučná stezka obsahuje deset názorných tabulí, na kterých se návštěvníci seznámí se vznikem slepých ramen, rostlinami a živočichy, kteří se zde vyskytují. Poukazuje na to, že je to jedno z posledních míst původních biotopů zde v Pardubicích," uvedl Bureš. Naučnou stezku by měli využívat hlavně učitelé a žáci jako rozšíření výuky přírodovědných předmětů, ale i ostatní obyvatelé Pardubic.

Na vybudování trasy má zásluhu i řada dobrovolníků, kteří na projektu spolupracovali. Děti ze základních škol pomohly lokalitu vyčistit stejně jako zaměstnanci povodí Labe. Městský obvod Pardubice II zajistil prosekávání a údržbu cest. S instalací tabulí pomohli i rodiče dětí navštěvujících Alfu, texty a fotografie organizátoři konzultovali s pracovníky východočeského muzea.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů