Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Slunce bylo hlavním tématem sedmého ročníku setkání zástupců škol a institucí Královéhradeckého kraje rozvíjejících ekologickou výchovu, které se uskutečnilo v Základní škole Úpice-Lány na Trutnovsku. Téměř sto účastníků se aktivně zúčastnilo několika debatních kruhů a praktických dílen k tématům týkajícím se například využití sluneční energie ve školním provozu (osvětlení budovy, ohřev vody) a vyučování (ukázky výukových programů), ekologicky šetrného bydlení, využívání obnovitelných zdrojů energie, kosmických jevů a vztahu se Zemí a jejími globálními problémy. Další témata si všímala také dopadu Slunce na lidské zdraví nebo lidových zvyků a tradic spojených se Sluncem.
Předána byla i cena za ekologickou výchovu 2006, kterou získal Petr Rybář z odboru životního prostředí krajského úřadu, základní škola Úpice-Lány, sdružení INEX-SDA Kostelecké Horky a středisko experimentální archeologie Villa Nova z Uhřínova v Orlických horách.

Na čističky odpadních vod by letos měla Česká republika získat od EU pravděpodobně 60 milionů eur, tedy zhruba 1,67 miliardy korun. Před nedávnem Komise zamítla celkem čtyři české vodohospodářské projekty a hrozilo, že se evropské peníze nepodaří vyčerpat. Po dlouhých vyjednáváních mají získat podporu projekty Jihlavsko a Olše. Žádosti pro okolí přehrady Vír a pro Zlínsko zřejmě ztratí naději. Vystřídat by je však měly projekty Táborsko a Čisté Horní Labe.

POPRAD – Ve Vysokých Tatrách už není Český štít, Česká dolina, Česká věž ani České pleso. Slovenský Ústav geodézie a kartografi e změnil tyto názvy na Těžký štít, Těžkou dolinu, Těžkou věž a Těžké pleso.
„Opravili jsme tak chybu v názvu, který v 19. století při překladu z polského dialektu zkomolil německý kartograf,“ řekla včera mluvčí ústavu Eva Kalužáková.
Kdysi v Tatrách pásli ovce Goralové a protože do doliny je těžký přístup, nazývali ji „čynska“, což je ve spišském nářečí „češka“, těžká. Špatným překladem se prý z „Češké“ stala „Česká“.

Náměstek čínského ministra zemědělství Wei Chao´an ve městě Luoyang v provincii Henan řekl, že Čína vybuduje v příštích pěti letech 10 tisíc ekologických vesnic v 500 okresech.
Wei dodal, že v budoucnosti Čína rozšíří využití bahenního plynu prostřednictví vybudování ekologických vesnic, tím zlepší životní prostředí ve venkově.

V mateřském centru MaMiNa probíhá již od září celoroční projekt nazvaný Zelená domácnost, který je zaměřený na ekologii v domácnosti, zdravý životní styl a také přírodu. " Cílem projektu je, aby bylo přiblíženo rodičům to, že i v domácnosti se dá šetrně chovat k přírodě," sdělila Jitka Klímová z mateřského centra. V současné době již mají rodiče za sebou první přednášku z úst pracovníka Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko Petra Köppla (na snímku).
V příštím měsíci je čeká druhá, která ponese název Nákupní košík a přinese informace o tom, jak správně a co nejšetrněji k přírodě nakoupit. " Budeme rádi za každou maminku, která v obchodě bude přemýšlet nad tím, zda to, co kupuje je šetrné k přírodě, rodině i dětem," uvedla Klímová. Podle jejích dalších slov čeká zájemce v budoucnu v rámci projektu i povídání zabývající se zdravou výživou, ekologií člověka a podobně.

Krnov - Katalog architektonických zmetků neboli nepodařených staveb v Krnově chce vydat Ivo Dokoupil, známý místní cestovatel, fotograf, publicista a také velmi razantní zástupce ekologického hnutí Duha Jeseníky. V publikaci má v úmyslu zmapovat stavby, jež Krnovsko hyzdí. Dokoupila k tomu vyprovokovalo, jak sám říká, zbourání budov na Revoluční ulici v Krnově, pocházejících z první poloviny 20. století, teplickou firmou Treinvest. Ta zde chce postavit další účelovou stavbu pro některý ze supermarketů.

Vlašim - O tom, jaké jsou možnosti pěstování energetických plodin na Podblanicku se dozvíte na semináři, jehož pořadatelem je Český svaz ochránců přírody Vlašim. Program je zaměřený na na ekonomiku pěstování konopí setého a jeho perspektiva, využití krmného šťovíku a alternativní způsoby využití kukuřice v českých podmínkách. Účastníci obdrží tématickou literaturu. "Přihlásit se může každý, nejen zemědělci a to nejpozději do 27. listopadu," uvedl ekoporadce Jan Urban. Seminář se koná ve středu 29. listopadu od půl deváté do 14 hodiny v Podblanickém ekocentru ČSOP Vlašim.

DILLÍ Posvátná indická řeka Ganga je silně znečištěná a na zlepšení kvality její vody je zapotřebí 1,5 miliardy dolarů. Uvedl to včera indický ministr životního prostředí a lesů A. Rádža. Řeka, kterou hinduisté uctívají jako bohyni, je stále více kontaminována odpady z průmyslových podniků i městskými splašky. Úřady již zahájily proti viníkům tažení a dosud uzavřely kvůli ekologickým přestupkům 237 továren.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů