Pátek, 19. dubna 2024

Děda Mráz a moskevští ekologové

Děda Mráz a moskevští ekologové
Ruští ekologové žádají Dědu Mráze, aby se vzdal své moskevské rezidence v parku Kuzminki. Podle zástupců ruského oddělení světové organizace Greenpeace byl rozlehlý dvůr zimní pohádkové postavičky postaven v chráněné zóně a bez patřičných povolení.

Zelení aktivisté prý nemají nic proti důstojnému kouzelníkovi v červeném plášti, který na konci roku rozdává dětem dárky. Nelíbí se jim ale, že "okupuje" zákonem chráněný park. Vloni, když moskevská radnice postavila Dědovi Mrázovi jeden domek v tehdy nedotčeném lesoparku, ekologové ještě mlčeli. Letos byly ale dokončeny další stavby - k rezidenci vousatého děda přibyl dům jeho pohádkové vnučky Sněhurky, centrála "novoroční pošty", dvě věže a kluziště s pohádkovým sadem. Malá usedlost se změnila v opravdový úřad, který funguje 24 hodin denně, v zimě i v létě.

Ekologové tvrdí, že celý pohádkový svět byl postaven v chráněném území. Historický park Kuzminki-Ljublino je v těsné blízkosti řeky Ponomarky, podle městských nařízení jsou na těchto územích zakázány jakékoliv stavby. "Neděláme si nárok na tuto nemovitost. Chceme jen poprosit kouzelného dědečka, aby šel dětem příkladem v šetrném zacházení s přírodou," uvedla mluvčí Greenpeace Jevgenija Běljakovová. Zelení už prý poslali Dědovi Mrázovi dopis s žádostí, aby svou rezidenci přenesl na zákonem povolené místo. "Na prokuraturu se obracet nebudeme, věříme v ekologickou uvědomělost děda," dodala ekoložka.
santa
Společnost Industria prazdnikov (Průmysl svátků), která rezidenci Dědy Mráze provozuje, odmítá nést odpovědnost za stavby - odpovídá prý pouze za kulturní program. Areál vznikl z rozhodnutí moskevského starosty Jurije Lužkova a právně spadá pod radnici místní městské části. Tam tvrdí, že pohádková říše vznikla přesně na hranici parku. "Děda Mráz má přírodu rád, dokonce bude vodit děti po dvou ekologických trasách, které v nejbližší době v parku vzniknou. Nároky Greenpeace jsou absurdní," citoval list Izvestija zástupce radnice.

Na oficiálních stránkách rezidence Dědy Mráze v Moskvě je však napsáno, že "moskevské sídlo Dědy Mráze se nachází na území lesoparku v zóně historicko-rekreačního komplexu Kuzminky-Ljublino". O problém už se začala zajímat ruská státní agentura na ochranu životního prostředí, která v minulosti nařídila zbourat několik na černo postavených chat v blízkosti chráněných vodních zdrojů.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů