Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sanační a rekultivační práce po těžbě uhlí a uranu zejména ve Středočeském, Severočeském, Jihočeském a Moravskoslezském kraji za téměř miliardu korun zajišťují každoročně státní podniky DIAMO a Palivový kombinát Ústí. V rámci této činnosti slouží k prevenci ekologických havárií a ke zlepšení životního prostředí i 15 čistíren důlních vod a šest zařízení k likvidaci chemické těžby uranu.

Chrudim - V pondělí 27. listopadu 2006 se sešli místostarosta města Chrudimi Petr Řezníček, ředitel Městských lesů Zdeněk Odvárka a vrchní strážník Městské policie Roman Červenka, aby projednali opatření, která lesníci připravují k ochraně stromků před "vánočními" zloději. Lesníci budou například natírat stromky chemikáliemi, které se v domácím prostředí rozkládají a nepříjemně zapáchají. Rovněž budou tzv. zalamovat větvičky, čímž vizuálně stromek znehodnotí, ale zároveň mu neublíží. Městská policie bude provádět pravidelné kontroly lesních porostů, které jsou v majetku města Chrudimi. Přistiženému pachateli hrozí pokuta ve výši až 5 tisíc korun.

BRATISLAVA - Devätnásť policajných potápačov prehľadávalo dná Štrbského a Velického plesa vo Vysokých Tatrách. Od 20. do 24. novembra tam cvičili vyhľadávanie predmetov pochádzajúcich z trestnej činnosti. Zároveň vyčistili dno plies.
Hovorca Policajného prezídia Martin Korch povedal, že často pracujú vo veľmi náročných klimatických podmienkach, v ohraničenom priestore, pod ľadom, v studenej vode a vo vysokej nadmorskej výške.

Ústí nad Labem - Město Ústí s největší pravděpodobností přestane vybírat poplatek za odpad ze staveb určených k individuální rekreaci. Ten dosud činil 250 korun ročně. "Radní města s tím souhlasí, o věci ale s konečnou platností rozhodnou 14. prosince zastupitelé," uvedl včera mluvčí města Milan Knotek. Hlavním důvodem je neexistence objektivní databáze rekreačních sídel. "Proto byl poplatek vybírán jen od těch vlastníků, kteří se k poplatkové povinnosti dobrovolně přihlásili," přiznal Knotek s tím, že letos se poplatek vybíral ze 726 těchto staveb. Příjem kolem 180 tisíc korun podle něj není pro město tak významný, aby jej nemohlo postrádat. "A úředníci se budou moci více věnovat výběru poplatku za odpad od Ústečanů, který znamená příjem do městské pokladny 43,2 milionu korun," dodal Knotek.

Úštěk - Rekultivace čili uzavření skládky čeká na zástupce Úštěku. Podle nových norem Evropské unie tak musí učinit nejpozději do podzimu příštího roku.
"Již se zajímáme, kde sehnat na tuto akci finance, neboť se nejedná o levnou záležitost," říká starosta města Bohumír Jasanský. V Úštěku mají několik let v provozu rekultivační fond. Tyto finance však stačit nebudou. "Nefunguje totiž po celou dobu existence skládky, ale zhruba šest let," dodává starosta.
Současný provozovatel se prý o zdejší skládku stará dobře, což by mělo zamezit problémům s jejím uzavřením, které spočívá v ekologickém splynutí těchto prostorů s terénem. "Rádi bychom uzavření provedli podobně jako na Ostrém, kam však bohužel lidé stále vozí odpad," uzavřel.

Čína bude vyvíjet vodní energii zejména v západních oblastech země, které jsou bohaté na vodní zdroje. Uvedl to místopředseda Státního výboru pro rozvoj a reformy Zhang Guobao.
Jak Zhang dále informoval, v nové pětiletce je rozvoj vodní energie stanoven jako priorita. Čína již splnila průzkum vodních zdrojů v jednotlivých provinciích, využitelné vodní zdroje dosáhnou více než 500 milionů kilowattů. Ke konci roku 2005 činil instalovaný výkon vodních elektráren v Číně 117 milionů kilowatt, což se řadí na první místo na světě, ale současně se tak vytváří jen 24 procent využitelné kapacity.

Předplaťte si Sedmou generaci na jeden rok...…a získáte zdarma nástěnný kalendář na rok 2007 Krása lužní krajiny. Budete navíc zařazeni do slosování o sedm bavlněných triček s motivem rysa ostrovida. Výherce oslovíme (kvůli velikosti triček) a ceny jim zašleme během ledna. Jejich seznam uveřejníme na webových stránkách Sedmé generace. http://www.sedmagenerace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů