Pátek, 29. března 2024

Největší ekologická stavba ve střední Evropě

Největší ekologická stavba ve střední Evropě
Stavba atraktivní a hlavně "zelené" budovy nového ústředí ČSOB se blíží ke svému konci. Z prací, které je potřeba učinit, ještě zbývá dokončení montáží technologií a kompletace interiérů i exteriérů. Také zde budou vysazeny keře a stromy na zatravněné střeše a zasazena zeleň porůstající fasády. Podle amerického certifikačního systému LEED se staví jeden z ekologicky nejšetrnějších bankovních domů v Evropě. Největší kancelářská budova v Praze pro 2 400 lidí tak bude zároveň největší stavbou postavenou podle ekologických standardů v ČR i střední Evropě. V celkovém hodnocení dosahuje nyní nové sídlo ČSOB s jistotou na stříbrnou příčku.

"Pokud se povede dokončit proces dle plánu a bez chyb, má objekt šanci dosáhnout na zlaté ohodnocení LEED," uvádí Milan Tománek, mluvčí ČSOB.

Výstavba nového ústředí ČSOB v pražských Radlicích začala v roce 2005 symbolicky - místo základního kamene zasadil předseda představestva ČSOB Pavel Kavánek strom. "Mohli jsme postavit mrakodrap, jako jiní se jím necitlivě podepsat na pražském panoramatu a ověsit logem na střeše. Namísto toho stavíme pětipodlažní pavilóny, včleněné do okolního urbanistického i přírodního prostředí, říká Tománek. Sídlo, s fasádou zčásti porostlou zelení, nestojí na zemědělské půdě. Je vzdáleno od rezidenční části města 0,8 km. V místě, kde je stanice metra, tramvaje a v blízkosti autobusu. "Protože nejsme v centru, důraz je kladen na dopravní dostupnost a pohodlí zaměstnanců. Kromě otevřených pracovních prostor s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu a denního světla, budou mít možnost využít příjemného pracovního i sociálního zázemí," říká Tománek. K dispozici budou mít řadu koupelen se sprchami, hlídané parkoviště pro 125 kol a 513 aut v podzemí.

Polovinu veškeré plochy, která ke stavbě náleží (kromě samotné budovy, ale včetně zelené střechy), bude pokrývat zeleň. Počítá se s adaptabilními rostlinami, které budou zalévány dešťovou vodou. Ta bude k tomuto využití odváděna okapy a zapuštěnými svody do zvláštní nádrže. Ve výsledku by se měla projevit také maximální snaha o prosvětlení budovy přirozeným světlem. Důležité jsou velmi nízké náklady na vytápění a klimatizaci, nebo vyhrazené prostory pro uskladnění různých druhů odpadních materiálů pro recyklaci. Při výběru materiálů v interiérech je kladen velký důraz na využití materiálů z obnovitelných zdrojů - např. dřevo.

Rozměry velkorysá bankovní budova rozhodně nebude okázalá, zato jako jediná svého druhu v České republice je ekologicky šetrná k životnímu prostředí. V příštím roce se sem přestěhují zaměstnanci všech útvarů ústředí ČSOB, které jsou nyní rozptýleny v deseti objektech po celé Praze. "Nabídne jim příjemné pracovní prostředí a především snadnější komunikaci. Objekt má rozlohu přibližně jedné třetiny Václavského náměstí, jeho dominantním prvkem bude velmi flexibilní a variabilní vnitřní prostor," srovnává Tománek. Dodavatelem stavby je společnost Skanska CZ. V budově, která je stavěna podle projektu Josefa Pleskota z Ateliéru AP, by se kromě banky měly nacházet i zaměstnanecké restaurace, lékařské centrum, lékárna. Součástí výstavby je kultivace zelených ploch nedalekého lesoparku. To s sebou přináší vtažení zeleně a jiných přírodních prvků do samotného areálu i na jeho střechu.

Zdroj: ČSOB
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů