Úterý, 16. dubna 2024

Kvůli tendrům Lesů ČR hrozí stávkou 40 firem s 12.000 zaměstnanci

Kvůli tendrům Lesů ČR hrozí stávkou 40 firem s 12.000 zaměstnanci
Lesnické firmy, kterým se nelíbí nové tendry státního podniku Lesy České republiky (LČR), hrozí stávkou. Vyplývá to ze společného prohlášení, které zástupci 40 firem podepsali na dnešním setkání podnikatelů v lesnickém a dřevozpracujícím průmyslu v Brně. Výběrová řízení jsou podle nich nezákonná, umožňují manipulaci s posuzováním nabídek a způsobí zánik až 90 procent českých lesnických společností.

Společné prohlášení podepsalo 40 ze 68 zúčastněných firem. Signatáři společně zaměstnávají asi 12.000 pracovníků. V prohlášení vyzývají vedení LČR, aby zahájilo jednání o vyřešení současné krize v českém lesnictví. K řešení možných dopadů nových tendrů na lesnický průmysl vyzvaly také českou vládu.

Státní lesy vyhlásily výběrové řízení na všechny práce pro příští rok letos v říjnu. Reagovaly tak na nedávné rozhodnutí ÚOHS, že při dřívějších tendrech porušovaly zákon a zakázky musí zadávat na základě veřejných soutěží. Lesy potom dosavadní smlouvy jednostranně vypověděly k 31. prosinci 2006. Část firem nyní upozorňuje, že je může postup státního podniku poškodit a mohl by mít vliv na celé lesnictví.

"Informace o podmínkách nových tendrů byly příliš obecné, bez projektových dokumentací. Nahrávaly tak společnostem, které na daných plochách už pracují, protože konkurenční firma, která měla o zakázku zájem, mohla nabídnout pouze nereálnou cenu," míní místopředseda Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) Rostislav Staněk. Tendry jsou navíc podle něj výhodné pro velké podniky, které nastolením pro stát výhodných cen zruší konkurenční malé podniky. LČR s hrozbou propouštění a růstem nezaměstnanosti nesouhlasí. "Ti lidé prostě přejdou do firem, které zakázky získaly a nebudou mít dost pracovníků," řekl ekonomický ředitel LČR Vladimír Veselý.

Do tendrů se přihlásilo 113 firem, které celkem podaly 933 nabídek. SPLH sdružuje 18 firem, které mají platné smlouvy na 40 procent současných zakázek LČR. Podle ekonomického ředitele LČR Vladimíra Veselého je proto pochopitelné, že firmy proti novým zakázkám protestují. S novými tendry souhlasí také konkurenční Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství. "Pravidla tendrů byla pro všechny stejná. Dosavadní proces tendrů pokládáme za absolutně transparentní, kterému se nedá nic vytknout. Jako pozorovatelé se zúčastníme celého procesu tendrů," řekl již dříve ČTK ředitel asociace Jiří Kořínek. Připustil ale, že podklady k tendrům mohly být podrobnější.

Tendry, jejichž hodnota činí přes šest miliard korun, jsou podle LČR transparentní a měly by přinést stabilizaci odvětví a nastavení čitelných a rovných podmínek pro všechny jejich účastníky. "Je tady právní vakuum, které je možno vyřešit pouze nastolením korektních právních vztahů na základě nových výběrových řízeních. Jsme pevně přesvědčeni, že stávající postup LČR je zákonný a v současné nesmírně komplikované právní situaci jedině možný a správný," řekl Veselý.

Smlouvy s vítězi tendrů by měl podnik uzavřít na konci prosince. Podle nových smluv, které budou trvat jeden rok, by se mělo začít pracovat od 1. ledna. Během příštího roku by LČR měly vyhlásit takzvané střednědobé tendry na nejméně tři roky. Smlouvy z nich by platily od ledna 2008.

http://www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů