Pátek, 19. dubna 2024

Mezi konzumem a dotacemi

Mezi konzumem a dotacemi
Ve svém článku pro HN o chrámech konzumu Martin Bursík kritizuje neekologické dovážení potravin přes celou Evropu místo využití domácích výrobků. Důvodů pro levné potraviny ze zahraničí na našich pultech je několik.
První je schopnost jedné země produkovat něco levněji než ostatní. Druhý důvod je nesmyslná dotační politika Evropské unie, která pokřivuje trh. Kvůli dotacím vzniká komparativní výhoda i tam, kde by jinak nebyla. Opatření EU způsobuje ,že se vyplatí nakoupit a dovézt různé dotované produkty, které bychom jinak odebírali od našich zemědělců. Navíc se tím v mnohých krajinách udržuje nevýhodná produkce místo toho, aby se přešlo na efektivnější.
Třetím důvodem nadužívání kamiónové přepravy je zdánlivě levná silniční doprava. Její nízká cena spočívá v tom, že dopravci nenesou plně všechny náklady s tím spojené, například opotřebení silnic, znečištění ovzduší, sníženou bezpečnost a další negativní externality. Tyto náklady pokryjí všichni lidé ze svých daní.
Nápravou situace je tedy revize dotační politiky EU. Dotace by měly zemědělcům kompenzovat jen pozitivní externality, tedy prospěch, který přinášejí společnosti, ale zákazníci ho v cenách nezaplatí. Výše mýtného odpovídající opravdovým nákladům na dopravu pak zdraží veškeré produkty dovážené po silnicích a neviditelná ruka trhu způsobí velmi ekologické chování firem i zákazníků. Stačí nechat náklady spravedlivě zaplatit ty, kdo je skutečně způsobují. Umožní to pak i snížit daně, protože silnice si na sebe lépe vydělají.
Výsledkem popsaného stavu bude, že z dovozu budou v obchodech především potraviny, které sami nevyrobíme a nevypěstujeme (exotické ovoce atd.), nebo které budou i se všemi náklady na dopravu svým poměrem kvality a ceny srovnatelné s domácími nebo lepší. A dovoz bude řešen převážně železnicí.
Odpověď na ekologické problémy se silniční dopravou je podle mého názoru následující: uvolněme trh, neregulujme, nedotujme nesmyslně ani zemědělství, ani dopravu. Neviditelná ruka trhu, kterou mají tak rádi ekonomové a nemají rádi právě ekologové, přinese ekologické chování a ekonomický prospěch nám všem. Skutečně ekonomické chování není v rozporu s ochranou životního prostředí.
Přemysl Tišer, SNK Evropští demokraté
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů