Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rakouští odpůrci jihočeské Jaderné elektrárny Temelín včera zablokovali dva jihočeské hraniční přechody. Blokáda přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště trvala nejdéle za posledních šest let - šest hodin. Rakouské úřady blokády povolily. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že proti těmto akcím bude protestovat diplomatickou cestou.

K referendu o dodržení ekologických limitů při těžbě uhlí přišlo den před víkendem v Litvínově 38 procent zapsaných voličů. Rozhodnutí je proto kvůli nízké účasti neplatné. Pro zachování limitů hlasovalo na 95 procent účastníků referenda. Jejich prolomení by znamenalo likvidaci obcí Horní Jiřetín a Černice v sousedství Litvínova, k městu by se povrchová těžba přiblížila na 500 metrů.

Regulačný úrad predpovedá na budúci rok v priemere možno až o päť percent nižšie ceny za vodu v porovnaní so súčasnými cenami. Vodárenské spoločnosti však navrhli zdražovanie.
"Robíme všetko pre to, aby sa ceny vody mohli v priemere znížiť, aj keď možno v niektorých regiónoch mierne porastú a inde klesnú," opisuje hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták. Ceny by mohli ísť hore najmä v tých oblastiach, kde vodárne robia rozsiahle rekonštrukcie sústav z fondov EÚ, v rámci ktorých musí časť nákladov hradiť podnik. Úrad na druhej strane tlačí vodárne k zníženiu nákladov a tiež plánuje podnikom zmierniť povolený zisk.
"Rezervy vidíme najmä v oblasti strát vody pri dodávkach," povedal nedávno pre Pravdu predseda regulačného úradu Karol Dvorák. Z dlhodobého hľadiska však úrad predpokladá, že investície do vodárenských potrubí z časti zaťažia rozpočty vodární a následne aj ceny.

Na tradiční přírodovědné soutěži, která dnes vyvrcholila v ostravské zoologické zahradě, byli nejúspěšnější žáci z Karvinska. Prokázali nejvíce vědomostí na téma Madagaskar. V kategorii mladších dětí zvítězil tým přírodovědné stanice z Karviné, v kategorii starších dětí pak vyhráli studenti z Gymnázia Františka Živného v Bohumíně na Karvinsku, kteří přední příčky obsazují poměrně často, řekla pracovnice zahrady Šárka Kalousková.
Do podzimní soutěže, která je určena žákům základních škol a studentům víceletých gymnázií, se letos zapojilo přes 2200 žáků z téměř stovky škol z celého regionu. Do finále se nakonec v obou kategoriích probojovalo deset pětičlenných družstev.

Společnost LG dnes představila svoji vizi ekologického notebooku budoucnosti s názvem e-Book. Tento koncept počítá s využitím OLED technologie pro displej a taktéž palivových článků, které mají nahradit nepříliš ekologické (a taky vcelku výbušné) lithionové baterie. e-book má obsahovat rovnou několik OLED displejů, přičemž má jeden sloužit jako doteková klávesnice. Poháněn má být průhlednými články obsahující methanol, přírodní benzín a další ekologické paliva.
Zajímavý má být taktéž celkový design notebooku (viz. foto), za který již společnost LG stihla získat Red Dot Award nominaci v kategorii Best Concept Design pro rok 2006.
Podle slov tiskového mluvčího LG je takovíto notebook možné vyrobit již dnes, avšak jeho výrobní cena za použití současných technologií je zatím příliš vysoká.

Evropská komise se rozhodla snížit počty emisních kvót, které ve svých návrzích národních alokačních plánů (NAP) pro obchodování s emisními povolenkami v letech 2008 – 2012 předložilo deset členských států, jejichž podíl na celkovém trhu s povolenkami činil v letech 2005-2007 42%. V porovnání s těmito návrhy i s povolenými limity pro rok 2005 Komise stanovila snížení emisních povolenek o 7%. Členské státy měly předložit návrhy NAPů nejpozději do 30. června letošního roku, šest zemí, včetně ČR, však zatím tak neučinilo a Evropská komise proto proti nim zahájila přestupkové řízení.

EEA – Evropská agentura pro životní prostředí zveřejňuje na svých stránkách zprávu s názvem Rozrůstání městských aglomerací v Evropě– opomíjený problém. Zpráva poukazuje na často nekoordinovaný rozvoj městských aglomerací s navazující dopravní a energetickou infrastrukturou a nejednotnost legislativy týkající se územního plánování v jednotlivých státech – to jsou podle zprávy hlavní faktory vyvolávající změny městského životního prostředí. Zpráva doporučuje vypracování politiky EU zaměřené na koordinaci a kontrolu územního plánování.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů