Pátek, 19. dubna 2024

Když v Beskydech vyroste "Beverly Hills"

Když v Beskydech vyroste "Beverly Hills"
Místo zanedbaných kasáren luxusní byty s úhledným náměstím, místo pastvin golfové hřiště s dokonale střiženým trávníkem a všude v dohledu nové vilky.
Kdysi středisková vesnice Čeladná na Frýdeckomístecku se za poslední léta změnila k nepoznání.
Beskydské Beverly Hills, moravský Špindlerův Mlýn, podhorský ekonomický tygr. Tak obvykle líčí regionální žurnalisté kdysi zapadlou vísku.
Není ani divu: hned vedle náměstíčka s domy, které připomínají hotelové apartmány v Alpách, dělníci usilovně pracují. Déšť nedéšť. Příští rok se do nadstandardních bytů budou stěhovat noví "obyvatelé" Čeladné.
"Už teď máme z jednapadesáti bytů volných jen pět," chlubí se projektový manažer nového bytového komplexu Jakub Bernady, zatímco zedníci venku zdí teprve přízemí.

Dobrá adresa
Z Čeladné se v posledních deseti letech zkrátka stala dobrá adresa. Důvody?
Místní jich dokážou vyjmenovat dlouhý seznam. Na první dvě místa ale zpravidla řadí vždy dvě stejné veličiny: přírodu a nedalekou Ostravu.
"Za pětadvacet minut se z Ostravy ocitnete v nádherné přírodě," vysvětluje Bernady a přidává věty jako z reklamních sloganů: "Mít víkendový byt v Čeladné je pro Ostravany in. Podobné je to u Pražáků. Kdo nemá apartmá ve Špindlerově Mlýně, jako by nebyl."
Cena bytů v Čeladné je přitom už dnes srovnatelná s některými čtvrtěmi v hlavním městě Praze. Metr čtvereční bytové plochy se prodává za třicet tisíc korun, nejdražší byty se střešními verandami stojí ale až kolem čtyř miliónů.
Avšak do Čeladné nemíří jen obyvatelé Ostravy, kteří si chtějí o víkendu odpočinout od městského shonu.
Ve vesnici je možné najít ještě jeden tahák, který láká i lidi ze vzdálenějších koutů světa - golfové hřiště. Patří prý k evropské špičce. Na seznamu sezónních obyvatel Čeladné je tak možné najít manželský pár ze Sardinie, Čechoněmce, který se chystá ve vesnici strávit důchod, anebo Skota, který si natolik oblíbil golfové hřiště ve stínu beskydských hor, že si na hru z britských ostrovů "odskakuje" pravidelně.
Byt si tady pořídily i hokejové hvězdy Roman Čechmánek a Petr Čajánek.

Jen golf nestačí
Golfovým hřištěm ale soupis předností podhorské vesničky nekončí. Brzy se má začít stavět multifunkční sportovní centrum s aquaparkem, lyžařský areál s několika sjezdovkami a bobovou dráhou. Rozrůstá se i lázeňský park, který stojí na okraji vesnice. Do července příštího roku doplní rehabilitační centrum apartmánový dům s bazénem, saunou, solární loukou, solnou jeskyní, obchody... "Bude to objekt, který nemá svým vybavením a komfortem v regionu obdoby," shrnuje ředitel centra Milan Bajgar.
Stačí? Pokud ne, je třeba brát v potaz, že nedaleko odsud, v Nošovicích, staví automobilka Hyundai a korejští manažeři shánějí ubytování. Mnozí lidé proto kupují byty, aby je mohli pronajímat. Dá se očekávat, že o byty zasazené v beskydských kopcích s golfovým hřištěm na dohled budou mít zahraniční šéfové zájem.

Místní: Není to špatné
"Co by nám mělo vadit?" ptá se trochu nechápavě chlapík v gumácích, který si před chvílí v obchodě koupil startky. "Vesnice vypadá líp a podívejte se na ty obchody," ukáže rukou kolem sebe. "Lufťáci stejně přijedou jenom na víkend a přes týden je tu klid."
Podobně mluví i další oslovení starousedlíci. Plusy podle nich převažují nad minusy. Ostatně, stavba nových bytových komplexů v Čeladné probíhá hladce. Žádné protesty, žádné zdržení.
"Spousta místních na rozvoji Čeladné vydělala. Cena jejich nemovitostí stoupla a mají k dispozici služby, které dosud chyběly. Výstavba navíc probíhá pozvolna a podle územního plánu," tvrdí obchodník s realitami Bernady.
Zástupci ochránců přírody ovšem nabízejí ještě jedno možné vysvětlení. "Je otázka, jestli si starousedlíci neříkají, že odpor nemá cenu," přemýšlí Leo Košťál z ekologického sdružení Beskyďan.
Před lety totiž místní protestovali proti stavbě onoho slavného golfového hřiště. Vadilo jim, že areál zpřetrhal dříve používané cesty, několik chalup stojí přímo uprostřed hřiště.
"I když soud řekl, že areál byl postaven v podstatě načerno, tak se dodnes nic nestalo. Úřady to nechaly být, nezasáhla ani inspekce životního prostředí," poznamenává Košťál. Od té doby je starousedlíci žádali o pomoc jen kvůli drobným projektům.
O ledasčem svědčí i fakt, že letos se znovu stal starostou Pavol Lukša (KDU-ČSL). Kandidaturu oznámil billboardy s nápisem Robin Hood se vrací. Právě on totiž stavební boom v Čeladné před lety nastartoval. Ve vesnici starostoval deset let, poslední dva roky působil na krajském úřadě. Přezdívku mu prý jeho známí dali podle toho, jak úporně dokáže prosazovat své projekty.
"Dokud pozemky pod golfovým hřištěm obhospodařovalo družstvo, našla se tu jen polovina pracovních míst co dnes," hájil už dřív Lukša stavbu areálu. V budoucnu má podle představ radnice většina z dvou tisíc obyvatelů žít právě z cestovního ruchu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů