Sobota, 20. dubna 2024

Děti uloží dárky pod ekologický stromeček

Děti uloží dárky pod ekologický stromeček

Napilno mají v těchto dnech třeťáci v základní škole U Lesa v Novém Boru. Jejich škola se totiž zařadila do celonárodní soutěže o nejhezčí vánoční stromeček a měla to štěstí, že byla mezi stovkou nejrychleji přihlášených.

Zdarma tak žáci obdrželi šest vánočních stromečků. Ty jsou vyrobeny z vlnité lepenky a jejich nazdobení musí být také zejména s využitím kartonových prvků. Vyhlašovatelem soutěže je totiž Svaz výrobců vlnitých lepenek, který se snaží o osvětu v oblasti využívání ekologických obalů. Vánoční radost si žáci z Nového Boru nenechají pro sebe a některými stromečky zpříjemní Vánoce obyvatelům domu s pečovatelskou službou v Novém Boru. Motivací jsou pro děti dárky v podobě školních výletů a sladkých odměn.

Hlavním cílem soutěže, kterou každoročně pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek, je přiblížit dětem obalový materiál, jehož širší využití pomáhá chránit životní prostředí. To potvrzuje i koordinátorka celého projektu Kateřina Drábová: „Je důležité, aby si děti mohly materiál osahat a samy si vyzkoušely, co všechno z něj jde vyrobit. Zároveň jde o osvětu v oblasti ekologického nakládání s obaly.“

Třetího ročníku soutěže se tradičně účastní stovka nejrychleji přihlášených základních škol. Podle K. Drábové byl však zájem několikanásobně vyšší:

„Projekt se těší mezi školami dobré pověsti a přihlášek chodí až pětkrát více, než jsou naše možnosti. Chceme však zachovat kvalitu soutěže, a proto není možné ji zatím rozšířit. Každá škola má ale možnost vyrobit vlastní stromeček a s ním soutěžit.“

Letos dostala každá zúčastněná třída od Svazu výrobců vlnitých lepenek šest kartonových stromečků. Po jejich ozdobení je děti umístí do nejbližších nemocnic, domovů pro seniory a samozřejmě i svých tříd. Vyhodnocení soutěže proběhne dvoukolově. Nejprve vybere porota nejhezčí stromeček v každém ze čtrnácti krajů. Vítězové krajského kola získají koš plný sladkostí a hlavně postup do celostátního finále. V něm pak pořadatelé ocení tři nejzdařilejší práce, jejichž autoři mohou čerpat finanční částku na pokrytí nákladů na školní výlet. Vítězná třída může použít 10, druhá 8 a třetí 6 tisíc Kč.

Z našeho kraje se soutěže účastní ještě školy z Tanvaldu, Huntířova na Železnobrodsku, Hrádku nad Nisou, Liberce a Kamenického Šenova na Českolipsku.

Hlavním cílem Svazu výrobců vlnitých lepenek je propagace ekologického obalového materiálu – vlnité lepenky. Svaz každoročně realizuje několik projektů, které mají na nutnost ochrany životního prostředí upozornit. Vysoká odbornost SVVL je zaručena členstvím pěti nejvýznamnějších výrobců obalů z vlnité lepenky v ČR. Členy svazu spojuje především vysoký standard kvality jejich výrobků a přesvědčení o nutnosti osvěty v oblasti ekologie.

Členové svazu: Duropack Bupak Obaly, a.s., Model Obaly, a.s., SCA Packaging Česká republika, s.r.o., Smurfit Kappa Czech, s.r.o., THIMM Obaly, k.s.

Zdroj: www.i-noviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů