Pátek, 19. dubna 2024

Znojmo ve znamení ekologických investic

Znojmo ve znamení ekologických investic
ZNOJMO - Ve znamení tří hlavních ekologických investic je letošní a příští rok ve Znojmě. Kromě pokračující rekonstrukce kanalizace zažije město také stavbu první etapy silničního obchvatu města a také stavbu třídicí linky na pevný komunální odpad. Informoval o tom starosta Pavel Balík (KDU-ČSL).
Město již vybralo dodavatele první etapy stavby silničního obchvatu a v úterý byla podepsána dodavatelská smlouva. Práce mají podle ní začít na přelomu roku. Celkem bude na první etapu vydáno 400 miliónů korun, z toho čtvrtinu poskytne státní Fond dopravní infrastruktury, tři čtvrtiny Evropská unie ze svých strukturálních fondů. Nejprve se podle Pavla Balíka začne pracovat na tříkilometrovém úseku od únanovské křižovatky k Suchohrdlům, na jaře bude zahájen další kratší úsek (1,3 km), kde však ještě nebylo vykoupeno šest z celkového počtu 400 pozemků, za které město dalo devět miliónů korun. Vyvlastnění očekává Balík během ledna.
Z rekonstruovaných 26 kilometrů znojemské kanalizace, financované z evropských fondů ISPA (620 mil. Kč), je již podle Balíka hotovo 70 procent. Město si vzalo padesátimiliónový úvěr, aby mohlo současně s opravou kanalizace uskutečnit i rekonstrukci zhruba deseti kilometrů komunikací. Práce by měly skončit do dubna příštího roku.
Třetí investicí, směřující ke zlepšení životního prostředí ve městě i v regionu, je výstavba haly s třídicí linkou na pevný komunální odpad, která začne v dubnu příštího roku. Město na ni vynaloží 10 a z vnějších zdrojů získá 60 miliónů korun. Linka má zajistit třídění zhruba 4800 tun pevného domovního odpadu ročně, zpočátku to však bude jen asi třetina tohoto množství. V budoucnu má totiž linka sloužit nejen druhému největšímu městu kraje, ale také širšímu regionu Znojemska. Za vytříděný odpad získá město více peněz od odběratelů, což umožní lépe vybalancovat náklady na svoz, třídění a likvidaci odpadu. Nyní za ně obyvatelé Znojma platí 450 korun na osobu, město přispívá 40 milióny korun. Celkem přijde nakládání s odpadem ve Znojmě na 805 miliónů korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů