Sobota, 20. dubna 2024

První jsou Hodonín a Boskovice

První jsou Hodonín a Boskovice
Krajský úřad Jihomoravského kraje vyhodnotil letos na podzim soutěž o ekologicky nejpříznivější provoz úřadu či instituce na jižní Moravě. Kategorii Instituce vyhrála Kancelář veřejného ochránce práv v Brně, o prvenství v kategorii Úřady se podělily městské úřady v Hodoníně a Boskovicích.

Do 1. ročníku se přihlásilo 13 obecních a městských úřadů, které musely zodpovědět řadu otázek, například jestli využívají k vytápění obnovitelné zdroje energie, zda třídí odpad či školí pracovníky v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty nebo jsou členem Národní sítě Zdravých měst.

Každý ze 182 úředníků Městského úřadu v Hodoníně má možnost chovat se při své práci ekologicky. Na radnici se odpad separuje již od roku l998. Na třinácti místech jsou zde umístěny třicetilitrové kontejnery na papír a plasty. Dalších 115 patnáctilitrových kontejnerů na papír je ve všech kancelářích, větší sedmdesátilitrové jsou instalovány u kopírek. Od roku l999 jsou ve dvou budovách úřadu i koše na monočlánky a od loňska deset lisů na PET láhve. Tento ekologický a výchovný příklad tříděného sběru přišel město na zhruba 50 tisíc Kč. "Každoročně pomáháme zavádět separovaný sběr odpadů v budovách, jež jsou přístupné veřejnosti. Zatímco v minulých letech jsme se zaměřili na mateřské a základní školy, letos na střední školy a příspěvkové organizace. V roce 2007 chceme pomoci nemocnici a lázním," ," říká Ing. Ivana Mrkosová, vedoucí odboru komunálního hospodářství městského úřadu. Zároveň podotýká, že v žádném případě nejde o zbytečnou investici, městu se již vrátila v podobě lepších výsledků v třídění odpadu. Za rok 2005 každý ze 26 500 občanů Hodonína vytřídil v průměru 11,5 kg papíru, 4,5 kg plastů, 8 kg skla a 0,2 kg nápojového kartonu. "Díky nové lince na třídění vyseparovaných složek odpadů mohou občané od letošního listopadu odkládat tetrapak do žlutých kontejnerů na plasty. Je tak velká naděje, že u této separované složky se budou výsledky postupně zlepšovat," zdůraznila inženýrka Mrkosová.

Napomoci má také výchovná kampaň občanů i dětí v mateřských a základních školách. Každá domácnost ve městě obdržela Příručku pro třídění odpadu od A do Z, která vyšla v nákladu 11 500 výtisků a stála l50 tisíc korun. Na její vydání poskytla 75 % prostředků EU z fondu CBC PHARE, 12 % zaplatil Jihomoravský kraj, zbytek město. V rámci stejného dotačního titulu se podařilo získat příspěvek na tematické semináře pro studenty středních škol o minimalizaci odpadu a nutnosti jeho třídění. A také na tvorbu interaktivního programu separace odpadů pro městské webové stránky.

Odbor tvorby a ochrany životního prostředí Městského úřadu v Boskovicích v roce 2003 zpracoval tříletý projekt vzdělávání a zapojování obyvatel a zejména škol do separace využitelných složek komunálního odpadu. "Od společnosti EKO-KOM jsme získali 690 tisíc korun. Z těchto peněz jsme zaplatili distribuci informačních letáků o správném nakládání s odpady prostřednictvím Radničních listů města, dále kontejnery na PET láhve a papír pro městský úřad a všechny mateřské, základní i střední školy v Boskovicích. Do škol jsme pořídili rovněž stojany a pytle na PET láhve a nápojové kartony," vysvětlila Zoja Malachová, koordinátorka místní Agendy 21 a Zdravého města Boskovice.

V rámci projektu se uskutečnily také exkurze žáků do zpracovatelských zařízení odpadů. Děti si pak své znalosti o využití odpadových složek vyzkoušely formou školní soutěže. Za účasti společnosti EKO-KOM se v Boskovicích konaly studentské ekologické konference a pro menší děti výstava Tonda obal a Barevné odpoledne.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů