Čtvrtek, 25. dubna 2024

Britská smetánka fandí ekologii

Britská smetánka fandí ekologii
Celá britská "vládnoucí třída" se spojila v boji za životní prostředí. Korunní princ oznámil, že omezí lety soukromým letadlem a vrtulníkem, anglikánský biskup vyzval kostely, aby instalovaly solární panely, a ministr financí oznámil zvýšení daně na benzín a letenky.
Královna neoznámila nic, ale před pár týdny odjela i s manželem Philipem poprvé na své venkovské sídlo vlakem. Možnost potkat některého člena královské rodiny na nádraží se nyní zvýšila, když princ z Walesu oznámil, že omezí lety a běžným vlakem bude jezdit i on.
Biskup Richard Chartres prohlásil, že nynější společnost ničí prostředí a "ekologický kapitál", který má předat příštím generacím. Biskup už dříve prohlásil, že levné letenky a nákupy obrovských osobních aut jsou "příznaky hříchu".
Princ Charles zase žádá velké podniky, aby zjišťovaly, jak jejich činnost působí na životní prostředí. Řekl, že sám to bude dělat také a v důsledku toho bude omezovat zejména letecké cesty.
Ministr financí Gordon Brown v projevu o stavu britské ekonomiky oznámil zvýšení daní z benzínu a z letenek. Současně chce osvobodit od daně z převodu nemovitostí všechny ekologické domy.
Šéf konzervativní opozice David Cameron, jemuž právě tento týden uplynul první rok ve funkci, vstoupil do vrcholné politiky rovněž gesty na podporu životního prostředí. Hned první se mu příliš nepodařilo - odjel z domova do parlamentu demonstrativně na kole, ale novináři zjistili, že za ním jela služební limuzína. Cameron ovšem také ohlásil, že si na svůj dům postaví větrnou turbínu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů