Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise přispěje částkou 66 mil. eur na financování 50 projektů, jejichž realizace bude znamenat předvedení metod či technik nového řešení environmentálních problémů. Všechny projekty budou realizovány v některém ze starých členských států EU. 15 je zaměřeno na snižování dopadů ekonomických aktivit na životní prostředí, stejný počet na problematiku vodního hospodářství.

Veřejné projednání vlivů Národního rozvojového plánu (NRP) pro programové období 2007-2013 i Národního strategického referenčního rámce (NSRR) na životní prostředí (SEA) proběhlo v Praze 27. listopadu. Cílem akce otevřené zástupcům státní a veřejné správy, akademického sektoru, podnikatelských subjektů, NNO a dalším zájemcům bylo projednat se zainteresovanou veřejností návrh obou dokumentů i posouzení jejich vlivů na životní prostředí (SEA) a získat připomínky pro vydání závěrečného stanoviska SEA. To je podmínkou k tomu, aby mohl být NSRR schválen vládou ČR a poté oficiálně předložen EK.

V Podkrkonoší začaly tento týden jezdit dva ekologické autobusy na stlačený zemní plyn. Každý z nich stál více než šest milionů korun. Díky naklápěcím skříním vozů může být nástupní výška pro cestující pouze deset centimetrů nad terénem. Vozíčkářům, matkám s kočárky a hůře pohyblivým lidem tak odpadnou díky potíže s nastupováním.
Cena ekologických autobusů české výroby je zhruba dvojnásobná než cena klasických naftových autobusů. ČSAD Semily nové vozy koupila i s pomocí státní dotace. Autobusy slouží cestujícím na lince mezi Semily a Lomnicí nad Popelkou a na Jilemnicku. Pro plyn musí ale až do Liberce. "Vlastní plnící linku uvedeme do provozu na jaře příštího roku," řekl ředitel ČSAD Semily Tomáš Roubiček.

Stalo se tak na modrobílém stánku uprostřed losangeleského autosalonu. Praktická využitelnost dvanáctiválcového sedmičkového BMW je sice zatím nanejvýš sporná, ovšem samotný fakt, že se silný subjekt, žijící z prodeje vozů, spalujících prakticky výhradně ropné deriváty, se věnuje vývoji tohoto perspektivního paliva natolik intenzivně, že jej připravil pro sériovou výrobu, je dobrou zprávou pro budoucnost země, sužované ekologickými pohromami. BMW se však nespokojilo s pouhým vystavením, v současné době intenzivně přemlouvá známého ekologického zastánce, kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera, aby se posadil za volant vodíkového BMW a pomohl s jeho, jistě užitečnou propagací. Ten se již účinně zasadil o síť vodíkových čerpacích stanic, tzv. Hydrogen Highway, která se právě v současné době intenzivně buduje a již má první soukromé zákazníky. Terminátor tedy možná znovu osedlá silné koně a vyrazí ve jménu budoucnosti lidstva.

Vysoké - Z důvodu zlepšení podmínek pro výskyt silně ohrožené blatnice skvrnité (Pelobates fuscus), skrytě žijící žáby, provedlo Sdružení Krajina částečné pročištění rybníčka v katastru obce Vysoké. Blatnice skvrnitá je žába unikající pozornosti. Její výskyt byl ve Žďárských vrších zaznamenán v několika lokalitách, zejména v jižní a jihozápadní části území. Rybníček, kterému se v minulosti říkalo Škapův, má rozlohu tři ary. "K hospodaření je nevhodný, protože je mělký a v zimě vymrzá," uvedl pracovník Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka. V rybníčku se zvláště chráněné druhy živočichů objevily již před dvěma lety. Ochranáři tam zaznamenali výskyt rosničky zelené a čolka velkého. Program péče o krajinu poskytl sdružení finanční podporu ve výši jedenáct tisíc korun.

I když stále panuje podzimní počasí, v přírodě už lze pozorovat řadu změn. Především stěhování ptáků na jih, ať už to jsou první hejna kormoránů, havranů a v posledních dnech i divokých hus. Právě ty pozorovali rokycanští ochránci přírody.
"Je to další neklamné znamení toho, že v přírodě začíná to pravé stěhování, kdy ptáci ze severských oblastí míří k jihu. Děje se tak s železnou pravidelností a máme štěstí, že zrovna nad naší záchrannou stanicí živočichů se nachází koridor, kterým celá řada opeřenců táhne," řekl Pavel Moulis, šéf rokycanských záchranářů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů