Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologické veletrhy Brno - rekord je výzvou

Veletrhy jako komplex technologií pro čistou přírodu
Ekologické veletrhy Brno - rekord je výzvou

Termínové spojení dvou významných akcí v oboru vodohospodářství a enviromentálních technologií se dle průzkumů mezi jejich účastníky osvědčilo ve všech směrech. V letošním roce se na mezinárodních výstavách VODOVODY-KANALIZACE a ENVIBRNO vystřídalo více než 8500 převážně odborných návštěvníků, z toho více než 7% přijelo ze zahraničí. Zájem o přehlídku nejnovějších technologií projevili návštěvníci z 27 zemí, výrazný nárůst zaznamenal i počet vystavujících firem, kterých na brněnské výstaviště zavítalo koncem května více než 300.

"Rekord letošního ročníku je pro nás výzvou," uvedla vedoucí manažerka veletrhu Ing. Jana Ostrá. "Jsme rádi, že můžeme společně s organizací SOVAK - pořadatelem výstavy VODOVODY-KANALIZACE - nabídnout odborným návštěvníkům opravdu ucelenou přehlídku všech technologií a systémů, souvisejících s ochranou životního prostředí a vodních zdrojů. Veletrh vnímáme jako zrcadlo nejnovějších oborových trendů, které se snažíme představit nejen formou expozic našich vystavovatelů, ale také prostřednictvím doprovodných programů," doplnila manažerka.

Z doprovodných akcí realizovaných v posledním ročníku stojí jistě za zmínku mezinárodní konference ENVIKONGRES, praktické ukázky protipovodňových opatření či odborné semináře dotýkající se řady legislativních problémů a otázek financování v daných oborech. Brno se stalo místem setkání zástupců ministerstev, krajů, oborových asociací, neziskových organizací i klíčových firem. Významným faktorem se stala přeshraniční spolupráce, která vyvrcholila společným česko-izraelským seminářem a workshopem česko-německých firem. Veletrhy také osobně navštívil marocký ministr životního prostředí. Brněnské výstaviště tak opět potvrdilo svoji strategickou polohu a postavení. Je pomyslným mostem na nové trhy, kde mají producenti ze západních zemí možnost dostupnou formou představit své technologie nakupujícím z východoevropských oblastí a zámoří.

Z hlediska vystavovatelů Ekologických veletrhů Brno jsou jednoznačně nejvíce zastoupeným oborem firmy specializující se na čištění odpadních vod, dodavatelé vodovodních a kanalizačních potrubí, měřících a regulačních systémů nebo provozovatelé vodovodů a kanalizací. Významné zastoupení má také obor čerpací technika nebo protipovodňová opatření. Dalším spektrem prezentovaných enviromentálních technologií jsou zařízení pro zpracování a využití odpadu, související stavební a dodavatelská činnost včetně bezvýkopových technologií. V popředí zájmu stojí také čištění vzduchu a spalin společně s měřící a regulační technikou pro kontrolu životního prostředí. Celková skladba vystavujících firem je průřezem všech vzájemně propojených oborů zaměřených na životní prostředí. Díky dynamickému rozvoji tohoto segmentu lze očekávat, že nárůst prezentovaných firem bude konstantní a ještě více se prohloubí spolupráce mezi jednotlivými státy Evropy. Ekologie je totiž oborem, který přesahuje veškeré hranice a správní celky. Špatné zacházení s přírodou v jednom jediné státě má za následek komplexní dopad na obyvatele celé planety. Toho jsou si vědomi i pořadatelé Ekologických veletrhů Brno a již nyní společně s oborovými asociacemi a zástupci státní správy připravují diskuse a semináře na aktuální tématiku.

Více na www.ekologickeveletrhybrno.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů