Čtvrtek, 18. dubna 2024

Návrhový software pro ekologičtější stavby

Autodesk oznámil výsledky průzkumu Autodesk Green Index 2006
Návrhový software pro ekologičtější stavby
Aktuální studie praktikování ekologických návrhových technik ve stavebnictví a architektuře, provedená společností Autodesk, odhaluje rostoucí odhodlání architektů a investorů dodržovat principy dlouhodobě udržitelného návrhu. Řešení Autodesku umožňují architektům efektivněji spolupracovat a přesněji odhadovat celkové náklady na jejich návrhy v průběhu celého životního cyklu, primárním faktorem prosazování ekologických stavebních postupů je přitom poptávka samotných klientů.

Autodesk oznámil výsledky průzkumu Autodesk Green Index 2006, který sleduje, jak si architekti osvojují ekologické návrhové techniky. Celková hodnota tzv. Green Indexu, která vychází ze skóre v rozsahu od nuly do sta, by do roku 2011 měla dosáhnout dvojnásobku hodnoty 30 z roku 2006. Sedmdesát sedm procent respondentů letošního průzkumu uvedlo, že poptávka klientů je hlavním faktorem, proč si architekti osvojují postupy dlouhodobě udržitelného návrhu. Je to významný nárůst proti 64 procentům respondentů průzkumu Green Index z roku 2005. V loňském průzkumu souvisela poptávka zákazníků s náklady na paliva jako hlavním faktorem prosazování ekologických stavebních postupů.

Americký institut architektů (AIA) v roce 2005 stanovil jako cíl snížení využívání fosilních paliv v souvislosti s výstavbou do roku 2010 o 50 procent. Více než 60 % architektů, kteří odpovídali v průzkumu Autodesk Green Index 2006, předpovídá, že jejich práce na integrovaných a vysoce efektivních návrzích pomůže splnit tento cíl AIA.

Energetické modelování

Architekti podle zprávy Autodesk Green Index 2006 počítají s tím, že budou v příštích pěti letech používat návrhářský software pro energetické modelování a nejrůznější úkoly, zahrnující:

·       300% nárůst využívání návrhářského softwaru při specifikaci množství materiálu a rozpisů za účelem minimalizace odpadu v průběhu výstavby (v roce 2011 bude tyto funkce využívat 36 % architektů u většiny svých projektů, zatímco letos je využívá 9 % architektů);

·       258% nárůst využívání softwaru k posouzení možností slunečního vytápění (43 % v roce 2011, 12 % v roce 2006);

·       176% nárůst využívání softwaru k posouzení možností slunečního osvětlení (47 % v roce 2011, 17 % v roce 2006);

·       105% nárůst využívání softwaru k posouzení a průzkumu alternativních stavebních materiálů za účelem maximalizace energetické výkonnosti a minimalizace dopadu na životní prostředí (45 % v roce 2011, 22 % v roce 2006);

·       112% nárůst využívání softwaru k energetickému modelování a analýzám (53 % v roce 2011, 25 % v roce 2006).

Architekti se nejčastěji snaží šetřit energii vysoce účinnými systémy vytápění, ventilace a klimatizace (HVAC), 64 % respondentů studie je v posledním roce navrhlo u více než poloviny svých projektů. Před pěti lety využívalo vysoce účinné systémy HVAC u více než poloviny svých projektů pouze 36 % architektů. Navíc 85 % architektů počítá s tím, že vysoce účinné systémy vytápění, ventilace a klimatizace budou do roku 2011 využívat u většiny svých projektů.

Metody výzkumu

Tento internetový průzkum byl uskutečněn v říjnu 2006 mezi 150 praktikujícími architekty ve Spojených státech. Architekti byli dotazováni na využívání 16 postupů ekologického návrhu před pěti lety, v posledních dvanácti měsících a na očekávané využívání těchto postupů za pět let. Sledované návrhové postupy vycházejí z norem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) organizace US Green Building Council.

Navrhování rodinných domů se převážně věnuje 48 % architektů, kteří se průzkumu zúčastnili. Zbytek se věnuje komerčním projektům, institučním nebo industriálním projektům. 54 % z nich mají více než patnáctileté pracovní zkušenosti jako architekt. 72 % se zúčastnila školení nebo programu pokračujícího vzdělávání na téma zelených budov.

Zdroj: www.autodesk.com
         http://www.cdesign.cz

Související články:
Bezplatný energetický audit budovy z vašich CAD dat
Energeticky úsporné budovy v CADu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů