Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bedýnky místo cihel

Bedýnky místo cihel

Řekne-li se dům z bedýnek, vybaví se nám slumy lemující jihoamerická velkoměsta s chatrčemi stlučenými skutečně z různých chatrných bedýnek, prkýnek a plechů, ale všechno může být úplně jinak.

Člověk si již od svého prvopočátku podobně jako zvířata buduje obydlí. Je to způsob, jak ochránit sebe a své příbuzné, členy rodu, před nepřízní počasí. Stavba slouží jako místo k uchování zásob potravin a dalších potřeb, poskytuje útočiště i před případným napadením nepřáteli nebo divokou zvěří. Člověk má však ještě jeden smysl - zrak, kterým vnímá reálný svět kolem sebe a který umožňuje vytvářet architektonické hodnoty.
Dům, ve kterém dnešní rodina žije, je zcela jiný. V minulosti dosáhl jak po stránce stavební, tak i estetické a užitkové vysokého stupně dokonalosti. Změnil se účel, obydlí plní vedle základních funkcí, jež se neměnily, řadu dalších. Postupné proměny stylu a způsobu stavění v průběhu historie umožnily především rychlý rozvoj a široký výběr materiálů, které trh investorům i stavebníkům nabízí.

Hledáme informace
Abychom si udělali alespoň hrubou představu o této nabídce, stojí nesporně za to vedle internetových informací navštívit stavební veletrhy. V České republice jsou největšími brněnský IBF, konaný každoročně na jaře, a podzimní FOR ARCH. Oba jsou stavebními veletrhy srovnatelnými a lze tvrdit, že představují také jednu ze špiček stavebních výstav. Oba dokonale využívají ročního termínu - brněnský umožňuje na začátku stavební sezony ještě doplnit a využít novinky, podzimní termín nabízí navíc dostatek času a prostoru využít nové produkty bez nervozity a s větší rozvahou.
Praxe ukazuje, že řadu lidí ani tento široký výběr produktů, technologií, metod a řešení neuspokojuje. Proto se někteří vydávají za svými nápady vlastní cestou, experimentují. A úspěch se někdy dostaví, někdy ne, tak pracuje mechanismus pokroku.
Samostatnou kapitolu mezi staviteli ekologického, přírodního a ekonomického bydlení představují kreativci s trochu jiným pohledem na svět, který užívá námětů někdy spíše z oblasti budoucích vizí a fantazie.

Experimenty
Tvůrci jednotlivých architektonických experimentů se v poslední době zaměřují na ekologické stavby bytů s velkým i malým objemem. Při tom se snaží postavit domy energeticky úsporné a využít ke stavbě bezodpadových technologií nebo jednotlivé prvky vyrábět z odpadového či druhotného, recyklovaného materiálu.
Při pokusech o stavbu dokonalého domu z přírodních materiálů se používá s oblibou jako základní stavební materiál sláma, a to nijak zvlášť upravovaná. Nejčastěji ve formě lisovaných balíků, dovážených přímo z pole, nebo rákos tam, kde je dostatek zarostlých vodních ploch. Často vyhledávaným materiálem je také dřevo. Různé druhy dřeva i v nestandardních tvarech a velikostech jsou běžně využitelné jen jako odpad ke spálení. Tento přístup není jedinou možností, jak ekologicky zacházet s odpadem.

Bedny a bedničky
Armádním hospodářům se už při vzdáleném zaslechnutí slov "bedny, bedničky" prohlubují vrásky na čele. Vše, co spočívá v armádních muničních skladech, počínaje pistolemi a ručními zbraněmi s municí přes dělostřelecké granáty po tankovou a protitankovou munici, je zabaleno v khaki bednách a bedničkách. Tváře velení se však rozjasnily, když se objevil vážný zájemce o bedny. Ne o jejich zničení či spálení, to je ekologicky problematické, ale o jejich využití při stavbě domku.
Akciová společnost OVELOS využívá výhody, které materiál nabízí, tj. zejména nízké provozní náklady, malý prostor pro staveniště, velmi dobré izolační vlastnosti materiálu a tím i tepelnou pohodu. I cena je příznivá - 13 tisíc Kč za jeden metr čtvereční při průměrné stavbě. Suma zahrnuje dům dokončený k nastěhování včetně výkopových prací. V katalogu firmy najdeme více než třicet rozpracovaných projekčních návrhů se zastavěnou plochou v rozmezí 57 až 300 m2.
Všechny typy domů uvedených v katalogu lze upravit podle představ zákazníka včetně úprav a změn ve vnitřním členění a instalaci zařizovacích předmětů. Případné úpravy podle místních podmínek, jako je přizpůsobení územnímu rozhodnutí, změna sklonu střechy či výměna krytiny, patří mezi změny, které firma provádí na základě dohody.
"Při realizaci stavby používáme převážně obecné stavební postupy - stavba není montovanou stavbou připravovanou jako celek ve výrobním závodě. Nízká nosnost konstrukce usnadňuje zakládání," říká jeden z představitelů firmy. "Dřevostavba OVELOS je založena na jedinečné modulové celodřevěné konstrukci, výborné izolaci, jednoduché střešní skladbě a pečlivém výběru zařizovacích předmětů. Pečlivě jsou vybírány i moduly (bedničky), kterých jsme spotřebovali na rodinný domek na snímku asi 350 kusů. Ty se spojují klasickým způsobem lepidlem a hřebíky. Po sestavení a instalaci jsou vyplňovány živičnou izolací. Obvodová stěna domku je 250 milimetrů silná a tvoří ji SDK (sádrokarton), parozábrana, vzduchová mezera, minerální izolace, dno dřevomodulu (smrkové dřevo), fasádní minerální izolace a fasádní stěrková omítka. Podobnou skladbu mají i vnitřní stěny o síle 160 milimetrů. Výběr zakončují stomilimetrové SDK příčky."
Variabilita již nabízených staveb, ale i ostatní přednosti budí zájem klientů. Uvedeným systémem bylo realizováno již 250 různých staveb, jejichž majitelé jsou spokojeni.

AUTOR: Ilja Černohorský

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů