Pátek, 19. dubna 2024

ZDRAVÁ MĚSTA SE OPĚT ROZŠÍŘILA O NOVÉ ČLENY

ZDRAVÁ MĚSTA SE OPĚT ROZŠÍŘILA O NOVÉ ČLENY

PRAHA, 14.12.2006 – Valná hromada, nejvyšší statutární orgán Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM)  včera na svém zasedání v Jihlavě přijala nové členy – Zdravá města a mikroregiony. Letošní rok tak tato asociace zakončí celkem se 76 Zdravými městy, obcemi, mikroregiony a kraji. Mezinárodní Projekt Zdravé město (PZM) pod patronací Světové zdravotní organizace tím rozšíří svojí působností až na čtvrtinu obyvatel České republiky a patří mezi zeměmi realizujícími tento projekt mezi nejúspěšnější.

V moderní budově Krajského úřadu kraje Vysočina byla v dopoledních hodinách představena asociace Národní síť Zdravých měst a její aktivity novým členům, ale také těm, jejichž politické vedení doznalo změn v nedávných komunálních volbách. Např. Zdravé město Kopřivnice je dlouholetým členem, složení zastupitelstva se však obměnilo. Novou místostarostkou a zároveň političkou PZM a místní Agendy 21 (MA21) je Dagmar Rysová, která řekla: „O Projektu jsem již mnohé věděla, ale teprve setkání s kolegy, kteří mají s jeho realizací dlouholeté zkušenosti, vám umožní diskutovat o jeho přínosech a konkrétních aktivitách, kterých jsou desítky“.

Úplně novým členem je naopak Zdravé město Strakonice. „Na Valnou hromadu jsem přijela s velkým očekáváním. Od PZM si především slibujeme, že budeme moci prezentovat naše město a posílíme tak jeho image. Teď ale vím, že možností, jak rozvíjet naše město, je mnohem více a záleží jen na naší aktivitě“, říká čerstvá koordinátorka PZM a MA21 Jaroslava Mrůzková.

Petr švec, ředitel asociace, hovořil s účastníky Valné hromady NSZM zejména o projektech a aktivitách asociace, zaměřil se na služby a konzultace k metodám zvyšování efektivity veřejné správy a zejména na postup dle mezinárodního programu místní Agenda 21, který je založený na uplatňování udržitelného rozvoje na místní úrovni a na aktivním zapojování občanů do života obce, města nebo kraje. Tento program zařadilo Ministerstvo vnitra na jaře letošního roku mezi oficiální kritéria pro měření kvality veřejné správy ve městech, obcích a regionech v České republice.

Odpolední jednání Valné hromady pak mimo další usnesení přijalo formálně nové členy, kterými se staly Zdravá města Strakonice a Desná a Zdravé mikroregiony Drahanská Vrchovina, Prácheňsko, Sdružení Ašsko, Šumava – západ, Telčsko, Třebíčsko a Urbanická brázda.

Valné hromady NSZM se zúčastnilo na padesát zástupců Zdravých měst, obcí a regionů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů