Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochranáři budují ekologický dům

Ochranáři budují ekologický dům

Objekt v Bystřičce u Vsetína jsou rozhodnuti využít jako názornou pomůcku při seminářích

Ekologický způsob vytápění zavádějí ochránci přírody z Valašského Meziříčí ve své roubené chalupě v Bystřičce u Vsetína. Systém chtějí využít jako názornou ukázku při seminářích o obnovitelných zdrojích energie.
Kachlová kamna, do nichž je zavedeno měděné potrubí, dokážou vyhřát prostřednictvím radiátorů místnosti o ploše sto metrů čtverečních. „Využíváme odpadní teplo, které by jinak uniklo komínem,“ uvedl jednatel ochranářů Milan Orálek.
Stejný systém vytápění byl znám už v první polovině minulého století. „Využívali ho především němečtí obyvatelé ve svých domech v Sudetech. Ohřívali si tak vodu a vytápěli své rozlehlé statky. Lidé, kteří se do jejich domů nastěhovali po válce, však zřejmě nepochopili, k čemu systém trubek slouží, a na tento ekologický způsob topení se zapomnělo,“ poznamenal Orálek.
Ochranáři chalupu v Bystřičce postupně upravují tak, aby mohla sloužit jako ukázka ekologického domu. Podkroví, v němž zřídili další pokoje, zateplili ovčí vlnou. „Naše zkušenosti už využívají první zájemci. Majitel hospody v Pulčíně si také zavedl vytápění z kachlových kamen. Náklady se mu vrátily za třináct měsíců,“ uvedl Orálek.



Radovan Stoklasa

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů