Úterý, 23. dubna 2024

Státní zakázka? To je většinou další skandál na obzoru

Státní zakázka? To je většinou další skandál na obzoru
Výběrová řízení se českým vládám nedaří. Je nanejvýš pravděpodobné, že každý významný tendr vyvolá skandál, doprovázený podezřením z korupce.
Stačí připomenout případy z doby nedávné: stíhačky Grippen nebo obrněné transportéry pro armádu, pistole pro policii, mýtné.
Zvláštní přitažlivost má přitom pro domácí aféry i byznys, spojený se zemědělstvím. Kauza tendrů státního podniku Lesy ČR se táhne už léta. Ale není v oboru zdaleka jediná.
Například na prodej státního balíku akcií Setuzy "zapomnělo" Ministerstvo zemědělství vypsat výběrové řízení, podíl tak získal v tichosti podnikatel Tomáš Pitr. Také prodej čtyřmiliardového státního dluhu Setuzy není bez problémů. Na ten pro změnu ministerstvo tendr vypsalo, vyhrála ho PPF. Ale výsledek pak vláda prostě zrušila.
Před vstupem do Evropské unie zase ministerstvo nevypsalo standardní výběrové řízení pro vytvoření Platební agentury, jež rozděluje domácím rolníkům dotace z Bruselu. Zakázka za více než půl miliardy nemohla do řádné soutěže kvůli "časové tísni". Na přípravu agentury mělo přitom ministerstvo několik let.
Vrcholnou ukázkou zpackaného tendru byl loňský případ s biolihem. Ministerstvo životního prostředí mělo přidělit licence na jeho výrobu ve dvoukolové soutěži. Když tisk po prvním kole upozornil na existenci seznamu firem, které budou jistými vítězi, vláda celý tendr odvolala.
"Svatí nejsou úředníci a politici asi nikde. Ale když už, tak na Západě nezadávají vlády zakázky tak neohrabaně, aby někoho očividně zvýhodňovaly," komentoval tuzemskou praxi nedávno analytik České spořitelny Petr Zahradník.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů