Pátek, 29. března 2024

"Ekologická charita" funguje, v kursu ale není

"Ekologická charita" funguje, v kursu ale není
Z Vracova do Bzence je to něco málo přes pět kilometrů. Místní tu trasu urazí minimálně dvakrát denně - do práce a z práce. Donedávna museli kličkovat mezi auty po frekventované silnici. Jako hlavní dopravní prostředek se tady, uprostřed rovinatého kraje, totiž používá bicykl. "U nás se říká, že když se narodí děcko, hned dostane do vínku kolo," vysvětluje starosta Bzence Pavel Čejka. Od letoška už se místní vyhýbat autům nemusí - obě města spojila pohodlná asfaltová cyklotrasa lemovaná novými stromy a keři.
V pozadí stavby komunikace je nadace Partnerství, největší česká nezisková organizace "podporující projekty udržitelného rozvoje," jak se píše v jejich materiálech.

"Musí chtít sami"
"Když jsme s projektem začínali, oslovili jsme všechny obce v regionu. Většina vůbec nereagovala," vzpomíná Juraj Flamik, koordinátor nadace pro program Greenways, tedy zelených stezek. Od té doby se mnoho změnilo. "Sami se zajímají a snaží se, abychom je do sítě vinařských stezek také zapojili," dodává Juraj Flamik. Pohled do cyklomapy mu dává za pravdu: na jižní Moravě se klikatí tolik stezek, že už dávno nespojují jenom hlavní turistické cíle. Protínají 240 obcí a měří 1200 kilometrů. Ve stovkách kilometrů se počítají také Greenways v Čechách s páteřní trasou Praha - Vídeň. Starostové si zkrátka už uvědomili, že stezky pomáhají nastartovat místní ekonomiku, přinášejí nové příležitosti a turisty. A nejen starostové. V jednotlivých projektech se dnes angažují přímo i podnikatelé. Třeba vinař Petr Marcinčák z Novosedel, ten se sám podílel na stavbě místní okružní cyklotrasy, která navazuje na hlavní stezku. Kromě toho ve vlastních vinicích vybudoval pro turisty naučnou stezku. "Je to vynikající nástroj, jak probudit místní komunitu a dávat lidi dohromady," shrnuje podstatu programu Flamik.

A neříkej mi "aktivisto"!
Cyklostezky ovšem nejsou zdaleka jedinou aktivitou nadace Partnerství. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků na 1900 projektů nevládních neziskových organizací, škol či obecních úřadů, rozdala přitom 170 miliónů korun.
Kromě toho pomáhá s přípravou projektů, organizuje kulturní akce, sází stromy a třeba i školí zaměstnance stavebních firem, aby pracovali co nejekologičtěji.
Zpočátku Partnerství přerozdělovalo především peníze získané od mezinárodních nadací. "V posledním rozpočtu ale tvoří finance ze zahraničí už jenom patnáct procent," říká ředitel nadace Miroslav Kundrata. "Třeba bez České spořitelny, která dává každoročně tři milióny, by projekt stezek nebyl tak daleko," doplňuje.
Přesto v Česku stále přispívat na ochranu životního prostředí není příliš obvyklé.
"Ekologická charita u nás ještě nemá kořeny. Je to nejméně podporovaná oblast," vysvětluje Pavlína Kalousová, ředitel Fóra dárců. "V západních zemích ekologové nemají poněkud hanlivý cejch "aktivistů". Každý člověk se tam už stará o prostředí, kde žije. Jejich přístup je mnohem odpovědnější."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů