Pátek, 29. března 2024

Jak noví filantropové zlepší svět

Richard Branson - podnikatel, mecenáš a dobrodruh, zakladatel koncernu Virgin Group
Jak noví filantropové zlepší svět
Jak se svět díky technologiím, médiím a dopravě vskutku mění v celosvětovou vesnici, lidé si víc než dřív uvědomují, jaká ve světě panuje nerovnováha. Do některých oblastí se soustřeďuje velké bohatství, v jiných vládne chudoba.
V letošním roce jsme byli svědky vzestupu mezinárodní filantropie - toho, čemu někteří přezdívají "filantropodnikání". Přispěvatelé využívají svého podnikatelského ducha k aplikaci nových metod obdarovávání a věnují na dobročinné účely částky dosahující někdy miliard dolarů.
Zámožní lidé pochopitelně zakládají nadace a přispívají na dobročinné účely už drahnou dobu. Přesto se zhruba v posledním roce sešla řada různých faktorů, které vytvořily nový model filantropie 21. století.
Za prvé se objevila celá nová garnitura podnikatelů, vydělali značné jmění využitím novátorských technologií. Mnozí z nich jsou sice mladí, ale již jsou obdařeni silným smyslem pro společenskou zodpovědnost. A svou tvořivou mysl využívají k uplatňování kreativních podnikatelských principů na společenské problémy.
Jeff Skoll, první prezident aukční síně eBay, věnoval značnou část svého bohatství na nejrůznější aktivity od organizací vyvíjejících levné léky po nové zemědělské metody. Larry Page a Sergey Brin, zakladatelé společnosti Google, využívají své charitativní organizace (Google.org) k podpoře ekologických a sociálních projektů do výše jedné miliardy dolarů.
Za druhé nechávají tito lidé svá ega za dveřmi. Warren Buffett je byznysmen, který chce, aby jeho více než třicetimiliardový dar byl využit co nejefektivnějším způsobem. Místo aby se tedy soustředil na budování vlastního odkazu, věnoval toto jmění Billu Gatesovi, který již se svou ženou Melindou úspěšnou nadaci vybudoval.
(Product) RED, což je kampaň organizovaná Bonem, zpěvákem skupiny U2, a Bobby Shriverem, zakladatelem organizace DATA (Dluhy, AIDS, Obchod, Afrika), zase spojuje tak rozmanité firmy jako American Express, Armani a Gap, ve snaze zvýšit povědomí a objem darů věnovaných fondu Global Fund, který po celém světě bojuje s AIDS, tuberkulózou a malárií.


Časopisy a banky chudých
Za třetí se mění i samotný sociální sektor. V minulosti se sociální a podnikatelské sektory často omezovaly na úzký vztah dárce-charita, zatímco nyní si uvědomují důležitost partnerství, do něhož obě strany vnášejí zkušenosti ze svého oboru. Nová garnitura vůdců v sociálním sektoru mění definici dobročinnosti prostřednictvím sociálně podnikatelských řešení, která znamenají konec současné závislosti na charitativních dolarech.
John Bird, jenž ve Velké Británii založil časopis Big Issue kolportovaný bezdomovci, patří k prvním lidem, kteří vytvořili "sociální byznys", neboť dal lidem bez domova možnost vydělávat prostřednictvím prodeje časopisu. Muhammad Júnus, zakladatel banky Gramín, zase vytvořil mikrofinancování, které se nyní uplatňuje v chudých zemích po celém světě. Za svou práci na tomto konceptu obdržel letos Nobelovu cenu míru.


Africká univerzita zdarma
V Africe existují stovky inspirativních příběhů lidí, kteří se potýkají se vším možným (od zdravotnických otázek po nerovnosti ve vzdělání) pomocí novátorských modelů, jež v sobě snoubí zásady podnikání a sociálního sektoru.
Jedním z takových příkladů je Taddy Blecher, který založil první jihoafrickou bezplatnou univerzitu CIDA. Díky nesmírnému odhodlání a energickému podnikatelskému mozku vytvořil univerzitu, která dnes poskytuje tisícům finančně znevýhodněných mladých Jihoafričanů příležitost získat plně akreditovaný diplom v oboru podnikání.
Je projevem bystrého podnikatelského ducha přispět svým dílem ke změně světa. Zaměstnanci i široká veřejnost si problémy stále více uvědomují, a tak zvýšili laťku: žádají, aby jimi podporované organizace daly najevo, že jim záleží na planetě a jejích obyvatelích.
Firmy se dívají na sociální a ekologické problémy novým prizmatem - vidí v nich spíše ziskové podnikatelské příležitosti než překážku v dalším čerpání zdrojů. Každá firma má příležitost nahrazovat zdroje po svém.


My a globální oteplování
Zaměstnanci naší Virgin Group chtěli, abychom se začali zajímat o místní komunity všude tam, kde naše firma podniká, a o ekologické aspekty našeho byznysu.
Dokáže-li Virgin Atlantic nově koncipovat způsob, jakým letecké společnosti přistupují k cestujícím, nebo uspěje-li Virgin Mobile, přestože se rozloučí s některými zvyklostmi branže typu dlouhodobých smluv, pak můžeme stejné novátorské myšlení a prostředky soustředit i na cíle s větším společenským přínosem: na prevenci nemocí nebo na boj proti globálnímu oteplování.
Proto jsem se v září zavázal, že Virgin Group bude veškeré budoucí tržby z dopravních aktivit investovat do iniciativ za obnovitelnou energii. Odhadujeme, že v příštích deseti letech dosáhnou tyto tržby hodnoty asi tří miliard dolarů. Založili jsme firmu Virgin Fuels, specializující se na investice do zdrojů obnovitelné energie, přičemž počáteční důraz klademe na biopaliva. Investiční strategie Virgin Group bude zahrnovat také výzkum a vývoj nových biopaliv vhodných pro pozemní dopravu i letectví.


Naše klinika pro lidi s AIDS
Z podnětu našich zaměstnanců jsme založili i nezávislou odnož s názvem Virgin Unite, která se zaměří na podnikatelské přístupy k sociálním a ekologickým otázkám. Firmy Virgin Unite a Anglo Coal se například nedávno spojily s vládami Spojených států a Jihoafrické republiky a založily Komunitní zdravotní středisko v Bhubezi, což je jakási venkovská klinika v Jihoafrické republice. Toto "zdravotní středisko pod jednou střechou" bude nabízet stanovení diagnózy a léčbu 70 tisícům lidí v komunitě, kde je každý pátý člověk HIV pozitivní a kde je zdravotní péče velmi omezená.
Klinika přitom byla od počátku koncipována tak, aby v dlouhodobém měřítku nebyla odkázána na dary. Financovat se bude z přiměřených plateb za základní zdravotnické služby, zatímco léčbu a prevenci HIV/AIDS, tuberkulózy a malárie bude poskytovat zdarma.


Aby na nás mohli být pyšní
Podnikavý duch a svaly jsou při úsilí o pozitivní změny stejně důležité jako zlatá šeková knížka. Veřejný i soukromý sektor v tomto roce evidentně učinily významné kroky směrem ke zvýšení efektivity všech našich snah zanechat svět ve stavu, na který budou moci být budoucí generace pyšné.
Autor je zakladatelem a předsedou správní rady londýnské Virgin Group, jejíchž 200 firem v 29 zemích se zabývá řadou aktivit včetně letectví, cestování, mobilních komunikací, finančnictví, hudby a volného času. R. Branson se proslavil i svými pokusy o rekordy ve člunu a v balónu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů