Pátek, 29. března 2024

Zelené úřadování

Jak se chovat na úřadech ekologicky? Jak při každodenní kancelářské práci více dbát na životní prostředí a jeho ochranu?
Zelené úřadování

Tipy a nápady jak na to připravila Síť ekologických poraden v podobě praktického ilustrovaného stolního kalendáře pro rok 2007.

Podobné projekty v Belgii ukázaly, že změnou chování zaměstnanců lze na úřadech ušetřit až třetinu spotřebovávané elektřiny. V Rakousku zase změnou úklidových postupů a prostředků ušetřili 10% nákladů a 23% objemu čisticích prostředků.

 

Výzva k environmentální odpovědnosti je v tomto případě mířena zejména k úřadům a dalším institucím (univerzity, nemocnice, knihovny, školy, …) hospodařícím s veřejnými prostředky. Veřejné instituce patří v Evropě k největším spotřebitelům. Uvádí se, že utrácejí přibližně 16% HDP EU. V ČR se výdaje veřejné správy na konečnou spotřebu odhadují na 24% národního HDP. Pokud budou nakupovat „ekologicky“, mohou významně přispět k ochraně životního prostředí.

Tento trend se v zahraniční označuje pojmem „green/sustainable public procurement“ a jako  „environmentálně šetrný provoz  úřadů a státních  institucí“ či „udržitelná veřejná správa“ postupně promítá i do strategií a legislativy v ČR.

Environmentálně příznivé chování úřadů může mít i další významné dopady. Pozitivně ovlivňuje své okolí – občany, návštěvníky, firmy. Např. pokud obecní úřad vyzývá obyvatele k separaci odpadů, může začít sám u sebe. Občany, kteří přijdou zaplatit poplatek za odpad, určitě potěší, pokud uvidí několik košů i v kanceláři příslušného úředníka.

Svou poptávkou mohou veřejné instituce také zvýšit dostupnost výrobků příznivějších pro životní prostředí na trhu (dodavatelé reagují ochotněji a pružněji na větší objednávky z úřadů než na hlasy jednotlivých domácností).

A na některých opatřeních (zejména z oblasti úspor energie či vody) lze i ušetřit.

 

Jak ale nakupovat a provozovat své prostory šetrněji k životnímu prostředí? Kde hledat informace o vhodných výrobcích a produktech? Kde najít inspiraci pro opatření, která by snížila zátěž pro životní prostředí? Ekologické poradny se rozhodly uveřejnit některé jednoduché tipy ve formě kalendáře (viz ukázky), který je obvyklým doplňkem pracovního stolu. Zabývá se tématy jako je prevence vzniku odpadů a nakládání s odpady, úspory energie, úklid, kancelářské potřeby, doprava, ekoznačky apod. Kalendář byl rozeslán na centrální úřady státní správy, krajské úřady a úřady větších měst a obcí. Obracíme se zejména na ředitele/lky úřadů či vedoucí odboru životního prostředí, bez jejichž podpory a spolupráce se projekty „zeleného úřadování“ obvykle neobejdou.

 

Pracovníci Sítě ekologických poraden a jejich členských organizací (více viz www.ekoporadna.cz) pomáhají těm, které myšlenka „zeleného úřadování“ zaujala i formou konzultací, seminářů, publikací. Připravili pro ně internetovou stránku www.zeleneuradovani.cz.

Aktivity jsou realizovány v rámci projektu KOMPAS podpořeného ze zdrojů EU – programu Transition Facility, na jehož realizaci se podílí organizace STEP, Rosa a Veronica.

 

Kamila Kanichová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů