Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Už po desetiletí je známo, že existence amazonských deštných lesů, kde déšť neustále vyplavuje z půdy důležité minerály, závisí na přísunu látek zavátých přes Atlantik ze Sahary.
Porovnáním informací ze satelitů zjistili výzkumníci z Izraele, Velké Británie, Spojených států a Brazílie kvantitativní množství prachu, který se každý rok takto přemístí. Ukázalo se že 56% prachu, který spadne na amazonské lesy pochází z údolí Bodélé v Čadu. Celkové množství prachu za rok spočítali vědci na 50 milionů tun, což je mnohem více, než se dřív předpokládalo - tedy 13 milionů tun.
Údolí Bodélé je důležitým zdrojem prachu díky svému geografickému umístění a geologii. Je totiž ohraničeno po obou stranách vysokými čedičovými hřebeny - které vytváří kónicky tvarovaný kráter se zužujícím se ústím, které směřuje na severovýchod. Větry, které údolí vysoušejí, směřují tímto trychtýřovitým údolím, kde se zaostřují a zrychlují, což zvedá prach ze země a vyfukuje ho přes oceán do amazonských lesů. Uvedl to server EurekAlert!

Obrovské vianočné stromčeky, ktoré zdobili námestia, končia často rozdrvené na kvetinových záhonoch či prerobené na lavičky. Výnimkou však nie je ani ich ďalšie použitie v zoologickej záhrade. Niekde stromy zostanú stáť aj naďalej.
Väčšina veľkých vianočných stromčekov na námestiach ešte stojí, niekde však už hlavný strom zlikvidovali.
V Bratislave boli na námestiach v centre dva veľké vianočné stromčeky.
Obrovskú jedľu z Hlavného námestia, ktorá mala 32 rokov a viac ako 20 metrov, zložili ešte pred Silvestrom a nahradilo ju pódium pre koncerty na silvestrovskú zábavu, povedala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová.
Strom podľa magistrátu spílila súkromná firma, ktorá stavala na námestí stánky na vianočné trhy. Drevo si odviezla pre vlastné potreby.
Minulý rok skončil hlavný vianočný strom v spaľovni.
Druhý veľký strom stojí ešte stále ozdobený na Hviezdoslavovom námestí. „Po Troch kráľoch bude tento stromček odstránený,“ povedal hovorca Starého Mesta Stanislav Jurikovič. Strom odvezie mestská organizácia Vepos a ďalšia firma ho spracuje ako bioodpad. Rozdrvené drevo zvyknú potom na jeseň vysypať v parkoch, aby nepomrzli kvety, doplnil riaditeľ Veposu Jozef Cepek.

30. prosince se v přírodní rezervace Chunhui v čínské provincii Jilinu objevil sibiřský tygr. Pracovník rezervace ho vyfotografoval.
Tento tygr je dospělý, jeho výška je 120cm, tělesná délka 200cm, váží asi 200kg.
Přírodní rezervace Chunhui se nachází na hranici mezi Čínou, Ruskem a KLDR, žijí tam tygři a leopardi.
Nyní žije v Číně asi jen 20 sibiřských tygrů.

Čínská vláda včera upozornila, že klimatické změny přinesou v příštích desetiletích problémy čínskému hospodářství. Podle dokumentu by globální oteplování mohlo v zemi způsobit značný pokles zemědělské výroby.

Rok 2007 by se mohl stát rekordně nejteplejším ve světě kvůli globálnímu oteplování a klimatickému fenoménu El Niňo. Uvedli to britští meteorologové. Kombinace těchto dvou faktorů podle nich vyžene teploty nad rekord z roku 1998.

Jičín - Studenti Lepařova gymnázia se přihlásili do celorepublikové soutěže Odpad jako surovina, kterou vyhlásilo sdružení Arnika. Sestavili tým, který se bude zabývat problematikou ekologie. Desítka gymnazistů pod vedením Vojtěcha Drahoňovského a Hany Hendrychové se tak s velkou energií vrhla například na otázku třídění odpadu v Jičíně, v domácnostech i ve škole. Tým teenagerů už navštívil ředitele Technických služeb a uskutečnil anketu v ulicích Jičína. A co mladí lidé zjistili?
Určitě je prý co zlepšovat, začít by se mělo osvětou, dobré by bylo zvýšit povědomí o tom, jak a do kterých kontejnerů třídit. Svou roli prý trošku hraje i lenost některých jedinců. Proto budou studenti přesvědčovat doma, ve škole i ve svém okolí o tom, že třídění nic nestojí a je prospěšné. Gymnazisté se budou nyní pravidelně scházet a diskutovat o dalším postupu i zlepšovacích návrzích. O dosažených výsledcích pak budou obyvatele informovat právě na stránkách Jičínského deníku.
Motivace pro účast v soutěži je vysoká, a to nejen kvůli hlavní ceně - pobytu na Šumavě. A co mladé lidi vedlo k tomu, aby se ve volném čase věnovali aktivnímu podílení na zlepšení životního prostředí? Snaha být aktivní; klání hodnotí jako dobrý nápad, mají vztah k prostředí, v kterém žijí, chtějí uplatnit své poznatky z ekologie i neotřelé nápady. Svůj projekt proto konzultovali s jičínským starostou i dalšími kompetentními osobami. Ve finále pak vypracují závěrečnou zprávu. O tom, jak dopadli, se místní mladí ekologové dozví na jaře.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů