Čtvrtek, 28. března 2024

Toyota FT-HS: pro ekologické sportovce

Toyota FT-HS: pro ekologické sportovce
Toyota FT-HS: pro ekologické sportovce
Pohonné ústrojí z Lexusu GS 450h, nadto vyladěné na 400 koní, ve sportovním kupé - to si necháme líbit. Ale co ten design?

Člověk si skoro klade otázku, k čemu jsou vlastně autosalony, když automobilky čím dál častěji zveřejňují všechny novinky ještě před zahájením výstavy. Nejnovějším přírůstkem do už trochu nudného seriálu „Uvidíte v Detroitu“ je tento ehm, zvláštní koncept Toyoty.

FT-HS se prý snaží o spojení radosti z jízdy, bezpečnosti, ekologie a sociální zodpovědnosti. Hm. Takže něco jako Ferrari pro Bursíka? Auto má klasickou koncepci s motorem vpředu, uspořádáním 2 2 a pohonem zadních kol. Ten obstarává hybridní ústrojí, jehož srdcem je benzínový vidlicový šestiválec 3,5 l. Kombinovaný výkon „okolo 400 koní“ by měl stačit na cokoliv, co v této třídě nabízí Porsche nebo BMW.

Nezvyklý design kombinuje kalifornské vlivy (FT-HS byl navržen na západním pobřeží Spojených států, kde má Toyota návrhářské centrum) s tradičními japonskými motivy. Posouzení, do jaké míry je toto spojení úspěšné, necháme raději na vás. Kevlarový střešní panel může elegantně zmizet v zádi vozu, čímž se z FT-HS stane dvoumístná targa.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Toyota hodlala v brzké době uvést podobné auto do výroby. Co nevidět však vstoupí na trh supersportovní Lexus, který nabídne hybridní pohon minimálně jako jednu z dostupných motorizací.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů