Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

v úterý 9. ledna ve 13:30 uvede předseda vlády ing. Mirek Topolánek do funkce místopředsedu vlády a ministra životního prostředí RNDr. Martina Bursíka. Resort mu osobně předá dosavadní ministr životního prostředí ing. Petr Jan Kalaš.
Místo: MŽP, Vršovická 65, Praha 10
Sraz před budovou MŽP ve 13:15

Obnovitelné zdroje energie mají stejně tolik zastánců, jako odpůrců. V dnešní Třetí dimenzi se však zaměříme na to, jakým způsobem mohou fotovoltaické články a další méně obvyklé energetické zdroje pomoci třetímu světu. V uplynulých dvou letech probíhal mezinárodní projekt, jehož cílem bylo elektrifikovat zambijskou misii Masuku. Podařilo se to právě díky fotovoltaickým článkům.
Mají alternativní energetické zdroje větší šanci v méně rozvinutých zemích? Jak se realizuje podobný projekt v náročných afrických podmínkách? V čem spočívají největší problémy? Je podobná pomoc skutečně účinná?
Všechny tyto a mnohé další otázky zhodnotíme s Milanem Smržem, předsedou sdružení Eurosolar, a s hlavním řešitelem projektu Tomášem Tožičkou. Pořadem provází Luboš Veverka.
Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.
Dotazy můžete posílat na adresu leonardo@rozhlas.cz.

Národní společnost filmových kritiků včera zvolila španělský film Faunův labyrint za nejlepší snímek uplynulého roku. Faunův labyrint mexického režiséra Guillerma del Toro vypráví fantaskní příběh mladé slečny Ofelie, kterou hraje Ivana Baqueroová, zasazený do období frankismu. Sedmapadesát předních kritiků, kteří působí ve velkých novinách a časopisech v USA, vybralo za nejlepší dokumentární film uplynulého roku snímek Nepohodlná pravda. Ten se zabývá vzdělávací kampaní bývalého amerického viceprezidenta Al Gora o globálním oteplování.

Z Chanovic na Klatovsku se v sobotu vydaly desítky lidí na osmikilometrový pochod proti plánované stavbě úložiště jaderného odpadu. Nesouhlas se záměrem vybudovat úložiště se rozhodlo téměř 200 pochodujících. Nesouhlasné stanovisko obce trvá i po komunálních volbách, kdy se změnila část zastupitelstva. Oblast mezi Chanovicemi a Pačejovem patří mezi šest lokalit, které v ČR vytypovala Správa úložišť radioaktivních odpadů. Podle vládní koncepce se má do roku 2015 zúžit počet lokalit na dvě a do roku 2025 má být jedna vybrána. Hlavním rizikem je podle odpůrců úložiště riziko ekologické devastace velké části krajiny. "Žulový podklad pracuje a nikdo nedokáže říct, co to udělá po několika stovkách let. Může dojít k úniku radioaktivity do spodních vod," řekl Michal Březnický ze sdružení obcí Prácheňsko

Měsíc po zemětřesení v regionu severošvýcarské Basileje, které vyvolala stavba geotermické elektrárny, se v sobotu země zachvěla znovu a opět ze stejné příčiny.
Švýcarští experti oznámili, že zemětřesení dosáhlo síly 3,1 stupně Richterovy škály, takže se není třeba obávat žádných škod. Epicentrum leželo bezprostředně u rozestavěného projektu. Obyvatelé Basileje a okolí zřetelně cítili otřesy.
První záchvěv na stejném místě z loňského 8. prosince polekal obyvatele nejen ve Švýcarsku, ale také v sousedním francouzském Alsasku. Následný otřes, který měl sílu 2,5 stupně Richtera, přišel 15. prosince. Všechny otřesy jsou důsledkem výstavby první geotermické elektrárny ve Švýcarsku. Zástupci firmy Geopower, která projekt realizuje, minulý měsíc přiznali, že příčinou prvního zemětřesení byla injekce stlačené vody do hloubky pěti kilometrů.
Unikátní geotermické zařízení, jehož náklady jsou odhadovány na 50 milionů eur (1,35 miliardy Kč), pracuje tak, že z povrchu země je vháněna voda pod tlakem do hloubky, kde se ohřeje (v hloubce pěti kilometrů na 200 stupňů Celsia) a poté se vrací na povrch.
Zařízení ve Švýcarsku by mělo od roku 2011 vytápět 2700 bytů a dodávat elektřinu pro deset tisíc domácností.

Kladno - Několik stížností obyvatel na těžbu dřeva v lesích nacházejících se bezprostředně v okolí Kladna zaznamenal v poslední době odbor životního prostředí kladenského magistrátu. Podle úředníků však Lesy České republiky na uvedených pozemcích postupují v souladu se zákonem. Neškodila by však prý z jejich strany větší informovanost občanů, zejména těch, kteří téměř denně do lesů vyrážejí na procházky. Lesy ČR však nemají v tomto směru stanovenu žádnou povinnost.

V České republice bylo podáno 165 žádostí o dotace z programu Obnovitelné zdroje energie. 37 žadatelů již podporu obdrželo. Celkem jde o částku převyšující 456 milionů korun. Malou vodní elektrárnu za téměř 16 milionů korun například staví u obce Nejdek na říčce Rolavě společnost Krušnohorské MVE s.r.o. Necelou polovinu nákladů zaplatí Evropská unie a stát.

Vyškovsko - Kalendářní jaro je sice ještě daleko, ale ekologické organizace na Vyškovsku již pilně pracují na projektech, jak opět pomoci přírodě. Například granty na výsadby stromů jsou totiž v plném proudu.
" Už od podzimu máme u Nadace partnerství v Brně podanou žádost o grant, ze kterého chceme vysadit takové malé biocentrum u Rostěnic. S obcí je to domluvené, čeká se už jen na peníze a jaro. I když v současném počasí by se možná dalo sázet už teď," řekl předseda občanského sdružení Manner Vlastislav Peitl.
Programy Nadace partnerství pod názem Malé granty nebo Strom pro přírodu právě jeho organizace, ale třeba také občanské sdružení Barvínek s Drahanské vrchoviny, využila na obnovu krajinotvorných prvků, jako jsou aleje, hájky a remízky.
" Při rekapitulaci minulého roku jsme došli k číslům, že díky několika grantům od nadací nebo mikroregionu Větrník se přes nás investovalo do přírody hodně přes sto tisíc korun. Vysadili jsme přes půl tisíce stromů. Letos to chceme ještě vylepšit," dodal Peitl.
Manner postupuje při výsadbách podle dlouhodobého projektu Zelená síť, který zahrnuje celé území Litenčické pahorkatiny mezi řekami Hanou a Litavou. Do uskutečnění tohoto grandiózního plánu chce zapojit i další organizace, letos tak má poprvé přispět svou troškou do výsadeb nově vzniklé občanské sdružení Staré Hvězdlice.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů