Pátek, 19. dubna 2024

Ve vládě byl prostor pro spolupráci ministrů

Ve vládě byl prostor pro spolupráci ministrů
Ad LN 6. 1.: Vím, jaké to je, když do vás pouštějí...

V sobotním rozhovoru s Renatou Kalenskou mne jako člena současné vlády v demisi velmi zaujala jedna poznámka ministra Martina Štěpánka. Týkala se vnitřní komunikace Topolánkovy vlády. Efektivní způsob vedení a prostor, který předseda vlády vytvořil jejím členům pro řízení resortů, byly totiž jedinečné a velmi důležité pro vzájemnou spolupráci a aktivní řešení problémů.
Na ministerstvu životního prostředí jsme proto v krátké době mohli provést řadu systémových změn, které vedou k větší transparentnosti a efektivnosti. Zmínit lze například úzké podřízení aktivit Státního fondu životního prostředí nejpalčivějším problémům životního prostředí či vytvoření podmínek pro lepší využívání evropských fondů.
Atmosféra partnerství a dialogu se projevila i změnou pohledu na ministerstvo životního prostředí. Zatímco dříve stálo spíše stranou a bylo vnímáno jako brzda ekonomického růstu, v Topolánkově vládě se stalo rovnocenným partnerem. Během čtyř měsíců se tak namísto zákopových válek podařilo zahájit konstruktivní dialog s ostatními resorty. I když jsme ne vždy dosáhli svých cílů, tato kvalitativní změna ve způsobu meziresortní komunikace je nezbytná pro řešení dlouholetých problémů, kde se střetávají často i protichůdné sektorové zájmy.
S ministryní zemědělství Milenou Vicenovou jsme například uzavřeli písemnou dohodu, která řeší řadu vzájemných rozporů. Výsledkem mimo jiné je, že z návrhu Plánu hlavních povodí bude vyřazen seznam lokalit vhodných pro akumulaci povrchových vod, který potenciálně ohrožoval řadu obcí i chráněných území výstavbou přehrad. Ve spolupráci s ministrem financí Vlastimilem Tlustým se zase podařilo rychle získat finanční prostředky na odstranění nebezpečných odpadů z bývalého průmyslového areálu v obci Libčany.
Navázali jsme aktivní spolupráci s ministerstvem dopravy, průmyslu, místního rozvoje i kraji. Za velmi důležité považuji, že vláda schválila námi připravený návrh konceptu ekologické daňové reformy s konkrétními parametry a termíny, která přinese hned trojí zisk - lepší životní prostředí, konkurenceschopnější ekonomiku a více pracovních příležitostí. Jedná se o zásadní posun od dlouhotrvající teoretické debaty o reformě k jejímu praktickému uskutečnění.
Premiér Topolánek poskytl jednotlivým ministrům dostatek autonomie, zároveň ale trval na tom, že je třeba hledat transparentní a konsenzuální řešení.

O autorovi: Petr Jan Kalaš, ministr životního prostředí
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů