Čtvrtek, 28. března 2024

Euro: Tlustý navrhl dluhopisy za 163 mld. na ekologické škody

Euro: Tlustý navrhl dluhopisy za 163 mld. na ekologické škody

Praha - Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý navrhl na konci loňského roku změnu způsobu financování státních ekologických závazků. Bezmála 163 miliard korun, které si odstraňování minulých ekologických škod do roku 2015 vyžádá, chce získat jednorázovou emisí dluhopisů. Podle původního návrhu ministrových úředníků měly být náklady na sanaci čerpány postupně ze státního rozpočtu, zhruba v rozsahu 18 miliard korun ročně. Ve svém pondělním vydání to napsal týdeník Euro.

Ministr Tlustý však rozhodl, že vyrovnání se škodami proběhne najednou. Svým úředníkům zadal podle Eura úkol vypracovat návrh zákona o státním dluhopisovém programu. Po jeho schválení by měly být jednorázově vydány dluhopisy na všechny budoucí ekologické škody. Peníze mají být podle jeho představ deponovány na zvláštním účtu ministerstva a ze zákona určeny výlučně na financování ekologických zátěží.

Tlustý odmítl i kompromisní návrh svého náměstka Bohdana Hejduka, který navrhoval vypracovat zákon o dluhopisovém programu, ale samotné dluhopisy emitovat průběžně podle skutečných potřeb v jednotlivých letech, dodává Euro.

Aktualizaci objemu ekologických škod a stanovení objemu emise dluhopisů dostal na starost pověřený náměstek Karel Zeman. Dluhopisy by se podle představ Tlustého měly vydat koncem roku 2007, napsal týdeník.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů