Středa, 17. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Střelbu na chráněné kormorány zahájili minulý týden na pokyn rybářů myslivci na Přerovsku. Tito ptáci se kvůli teplému počasí zdrželi déle a podle tvrzení rybářů "decimují" chov ryb. Výjimku k hubení kormoránů udělil rybářům olomoucký krajský úřad. Ochránci přírody ovšem trvají na tom, že by se tito ptáci střílet neměli. "Preferujeme plašení. V menších rybnících stačí, když tam člověk projde a ptáky tak hned vyplaší," uvádí ornitologové. Kormorán, velký zhruba jako husa, se dokáže potopit pro svůj úlovek až deset metrů pod vodu. Podle rybářů denně zkonzumuje půl kilogramu ryb. Lidé jej odedávna pronásledovali a hubili. Teprve poté, co začaly kormorány chránit zákony, zvýšil se přibližně kolem poloviny 20. století postupně jejich počet.

RAKOUSKO - Rakouský teolog Michael Rosenberger označil používání sněhových děl a výrobu umělého sněhu za hřích, přinejmenším za hřích proti životnímu prostředí.
V rozhovoru pro rakouský rozhlas však uvedl umělé zasněžování svahů kvůli lyžařským závodům jako přípustnou výjimku.
Rektor soukromé teologické univerzity v Linci poukázal na to, že používání sněhových děl spotřebuje obrovské množství energie, což přispívá k dalšímu posilování skleníkového efektu. "A ten koneckonců způsobuje, že na svazích nemáme žádný sníh," dodal Rosenberger.
"Zasněžování svahů kvůli lyžařským závodům je možné připustit jako výjimku, ale podle mne to nepředstavuje žádné řešení. Osoby odpovědné za provoz lyžařských středisek by měly spíše přemýšlet o alternativách pro podporu turistiky v oblastech chudých na sníh," řekl teolog k problému akutního nedostatku sněhu během letošní zimě.

Odstupující ministr životního prostředí Petr J. Kalaš inicioval založení pracovní skupiny, složená z pracovníků MŽP, ČIŽP, Celní správy a Policie ČR spolu se zástupci krajských úřadů. Náplní její činnosti bude zajištění společné kontroly problematických lokalit možného nezákonného nakládání s odpady a tzv. "brownfields zón" (opuštěná, prázdná, průmyslově nebo komerčně nevyužitá území). Účastníci pracovní skupiny chtějí spolupracovat především se zástupci krajských úřadů a za jejich pomoci resp. Pomoci obcí vytipují problematické lokality.

TÁBOR - Město Tábor v letošním roce podpoří částkou 175 tisíc korun aktivity vedoucí k ochraně životního prostředí. Touto částkou disponuje fond zřizovaný městem, sdělil Právu vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny táborské radnice Jan Fišer. „O jednotlivých žádostech rozhodnou zastupitelé města na doporučení Komise životního prostředí. O dotaci lze požádat na předepsaném formuláři, který zájemci obdrží i s informacemi o podmínkách čerpání z fondu u paní Šárky Kanovové na odboru životního prostředí na Husovo náměstí,“ uvedl Fišer.
Dokumenty naleznou lidé také na internetové adrese města www.tabor.cz v rubrice Úvod -Návody a formuláře.
„Vyplněné žádosti o dotaci musí být na adresu odboru životního prostředí doručeny nejpozději do 15. března,“ doplnil Jan Fišer.

Fermentační stanici, která bude z biologického odpadu vyrábět elektřinu, letos plánuje postavit město Úpice. Investici do stavby za téměř 57 milionů korun zaplatí téměř z poloviny dotace z Evropské unie a čtyři miliony korun uhradí Státní fond životního prostředí, uvádí dnešní Právo. Stavba začala v pondělí a hotová by měla být v srpnu, půjde o první podobné zařízení v Královéhradeckém kraji.

Pokutu 700 tisíc korun musí zaplatit společnost ČSAD Turnov. Při čištění jímky v srpnu 2005 unikly v areálu v důsledku přívalových dešťů ropné látky do Odolenovického potoka a odtud do Jizery. Způsobily při tom statisícové škody.
Turnovský vodoprávní úřad vyměřil firmě pokutu 1 400 000 korun. Krajský úřad snížil sankci o polovinu a navíc vymáhá 400 tisíc za náklady na sanaci vod.
Rozhodnutí o pokutě nabylo v těchto dnech právní moci a dopravní firma má zaplatit 700 tisíc do 15 dnů.

Ředitel čínského státního úřadu pro životní prostředí Zhou Shenxian na včerejší celostátní poradě ředitelů úřadů pro životní prostředí prohlásil, že letos bude Čína ze všech sil hlavně snižovat objem vypouštěných odpadů.¨
Jak bylo oznámeno, existují podniky, které silně znečišťují prostředí, porušují nařízení proti všeobecnému znečišťování. Vloni Čína neuskutečnila 2% cíl snižování objemu vypouštěných odpadů.
Zhou Shenxxian prohlásil, že v zájmu toho, aby byl splněn 2% cíl snižování objemu vypuoštěných odpadů v obodbí od roku 2006 do roku 2010, bude letos Čína ze všech sil snižovat hlavní objem vypuoštěných odpadů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů