Pátek, 29. března 2024

Zdravá města byla oceněna Ministerstvem vnitra

Zdravá města byla oceněna Ministerstvem vnitra

Zdravá města a jejich asociace Národní síť Zdravých měst získaly na konferenci ke kvalitě ve veřejné správě významná ocenění za svůj postup v rámci Projektu Zdravé město a místní Agenda 21. Prokázaly tak, že rozvoj samospráv v úzké spolupráci s občany má svůj význam a boří mýtus, že lidé nemají o veřejný život ve svém bydlišti zájem.

Ministerstvo vnitra vyhlásilo v loňském roce již druhý ročník soutěže o získání resortních cen za kvalitu v územní veřejné správě. Soutěží se o tři typy cen. Dvě jsou udělovány za rozvíjení kvality v územní veřejné správě, přičemž nižším stupněm (bronz) je cena „Organizace zvyšující kvalitu veřejné služby“ a vyšším stupněm (stříbro) je cena „Organizace dobré veřejné služby“. Třetí cena je udělena za inovaci v územní veřejné správě.

Jako vůbec první v ČR získala Zdravá města Chrudim a Vsetín stříbro za uplatňování principů udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni splněním kategorie „B“ oficiální sady Kriterií místní Agendy 21. V praxi toto ocenění znamená, že obě města komunikují s občany, ptají se na jejich názory na rozvoj města a ty pak systematicky zapracovávají do svých rozvojových plánů. Lidé se každoročně setkávají na veřejném fóru a diskutují o dalším směřování své komunity a mohou si ověřit díky společně vytvořeným místním ukazatelům, zda město skutečně plní to, na čem se na svých setkáních domluvili.

Ani další Zdravá města a obce nezůstaly pozadu. Bronz za realizaci místní Agendy 21 získal Strašín, Kopřivnice, Ústí nad Labem, Hodonín a Prostějov. Všechny tyto samosprávy v roce 2006 dosáhly Kategorie C, což např. znamená, že ze svých rozpočtů podporují zapojování veřejnosti do života obce nebo pořádají pravidelně osvětové a vzdělávací akce na téma životní prostředí, kvalita života apod. Mezi dalšími oceněnými městy byly opět Vsetín, a také Strakonice, které si převzaly cenu za inovaci v územní veřejné správě.

Na konferenci si cenu za inovaci ve veřejné správě převzal také ředitel Národní sítě Zdravých měst (NSZM) Petr Švec. NSZM byla oceněna za svůj nový informační nástroj DataPlán NSZM, který pomáhá městům a obcím efektivně řídit svoji agendu, šetřit peníze a přispívá rovněž k transparentnosti práce úřadu (více o DataPlánu na www.dataplan.nszm.cz).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů