Čtvrtek, 25. dubna 2024

Děti Země zveřejnily omluvu Pavlu Švarcovi

Spor o způsob sanace dioxinových budov ve Spolaně však nekončí
Děti Země zveřejnily omluvu Pavlu Švarcovi

 

Děti Země Brno na základě rozsudku Vrchního soudu v Olomouci z 15. listopadu 2006, který jim byl doručen letos 17. ledna, zveřejnily na svých internetových stránkách na jeden rok soudem uložený text omluvy současnému generálnímu řediteli společnosti Čepro, a. s. Pavlu Švarcovi. Kromě toho byla také ze všech článků odstraněna jedna sporná věta z osmi, na základě nichž Švarc získal titul Ropák roku 2002 za největšího ničitele životního prostředí.

„Doufáme, že poškozená čest a důstojnost pana Švarce získá po více než třech letech soudního sporu touto naší omluvou ve společnosti opět na vážnosti,“ komentoval výsledek soudu Miroslav Patrik z Dětí Země Brno.

Předmětem sporu byl především výrok o tom, zda se Pavel Švarc v červnu 2002 na jednání v Neratovicích osobně angažoval na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrové řízení či ne. Podle svědků Dětí Země Brno tomu tak bylo. Soud se však přiklonil na stranu Švarce, když v rozsudku uvedl, že jako tehdejší statutární zástupce Spolany, a. s. pouze přednesl její stanovisko.

„Na takové rozlišování podle získaných funkcí nelze v anketě o ropáka samozřejmě hledět, neboť podstatné je, zda jeho aktivity mohou či by mohly poškozovat životní prostředí nebo přírodu,“ uvedl dále Patrik.

Pro sanaci budov napadených dioxiny ve Spolaně, a. s. byla tehdy prosazena metoda BCD, na níž v té době měla v ČR licenci jen firma Sita Bohemia, a. s, takže FNM výběrové řízení ani nevyhlašoval. Přitom podle řady odborníků existuje řada jiných metod, ale ty nedostaly šanci.

„Dnes se však bohužel ukazuje, že vyčistit dva objekty od dioxinů ve Spolaně bez výběrového řízení za téměř tři miliardy korun bylo manažersky špatné rozhodnutí a pan Švarc jako tehdejší zástupce této státní společnosti svým vystupováním k tomuto rozhodnutí přispěl. Stát tak patrně zbytečně přišel o několik stovek miliónů korun,“ zhodnotila celou kauzu bývalá náměstkyně ministra životního prostředí Eva Tylová, která se tehdy bezvýsledně za vypsání výběrového řízení osobně angažovala.

Děti Země Brno mají nyní dva měsíce na to, aby se rozhodly, zda podají dovolání k Nejvyššímu soudu či ne.

Důležité kontakty:

Bývala náměstkyně ministra životního prostředí = Ing. Eva Tylová – mobil 776 088 244

Právní zástupce Dětí Země Brno = Mgr. František Korbel, Pd. D. – mobil 608 527 166

Odkazy na zajímavé internetové stránky

Dětí Země o anketě Ropák roku = http://www.detizeme.cz

Greenpeace o zamoření Spolany = http://www.greenpeace.cz/spolana

O problémech transparentnosti veřejných zakázek = transparentnost.ecn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů