Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sto čtyřicet ekozemědělců nově registrovaných v ČR v průběhu roku 2006 představuje průlom v několikaleté stagnaci českého ekozemědělství. Tento pozitivní obrat v rozvoji českého ekologického zemědělství ale může být výrazně ohrožen. Pro většinu nových farmářů znamená ohlášené oddálení zahájení programu Podpory rozvoje venkova značné komplikace, případně i existenční potíže. Poptávka po biosurovinách českého původu ze strany výrobců biopotravin přitom vzrůstá. Zájem ze strany zpracovatelů je zejména o kravské mléko, vejce, vepřové maso, špaldu, pohanku, zeleninu a ovoce, poptávka je i po krmném obilí, vše v kvalitě bio.

Obchody Tesco chystají novinku. "Vedle igelitových tašek zdarma zákazníkům představíme ekologickou variantu: textilní a papírovou tašku šetrnou k životnímu prostředí. Budou určeny pro ty, kteří chtějí společně s námi napomoci chránit životní prostředí," informuje Eva Williams, ředitelka vnitřních a vnějších vztahů společnosti Tesco Stores ČR. Obě tašky budou zákazníkům nabízeny za poplatek a v obchodech Tesco by se měly objevit v první polovině roku 2007. Tesco rozdá zákazníkům ročně přes 140 milionů igelitových tašek. Navíc retailer chystá novinku.

Koncem roku 2006 společnost Hamé představila zcela novou řadu biokojeneckých výživ pod prémiovou značkou Bio Hamánek. Na každé skleničce je vedle zřetelného názvu - značky Bio Hamánek - uvedena také zelená půlkruhová značka Bio - produkt ekologického zemědělství. Kojenecká výživa Bio Hamánek je vyráběna celkem v 9 druzích, od ukončeného 4. měsíce věku dítěte (s hruškami, s jablky, s broskvemi, s brokolicí, s mrkví a rýží, nápoj s jablky) a od ukončeného 5. měsíce věku dítěte (s jablky a banány, s hruškami a mrkví, s banány a broskvemi).

S Mirkem Topolánkem jsme před šesti lety v kolektivu připravovali první energetickou politiku státu. Znám jej jako odborníka v této oblasti. Nemohu proto pochopit, co jej donutilo ke zcela mylné spolupráci se Stranou zelených.
I přes možná dobré důvody, energetická politika vládní trojkoalice by při případné realizaci přinesla ekonomické škody. Proč se nepoučíme ze zkušeností Německa, které z politických důvodů v mnohém zeleným ustoupilo a bude trvat několik let, než se energeticky vzpamatuje? Rovněž požadavky zelených na zavedení "ekologických daní" nad limity spotřebních daní požadovaných směrnicí Evropské unie jdou na úkor rozvoje státu, finančních možností občanů, snížení konkurenčních možností našich podniků a růstu inflace. Je potřebné vládní činitele a občany upozornit a varovat, že další nárůst cen elektřiny, plynu, uhlí nepomůže ochraně prostředí, ale právě naopak.
Jiří Hanzlíček, bývalý energetický poradce ministra průmyslu za ČSSD Miroslava Grégra

Společnost Kovohutě Příbram nástupnická loni zvýšila tržby o čtvrtinu na 1,4 miliardy korun. Hospodaření příznivě ovlivnila hlavně divize Recyklace zabývající se výkupem a zpracováním olověných odpadů, zejména autobaterií. Její podíl na celkových tržbách byl 65 procent. Firma zpracovala přes 44 tisíc tun olověných odpadů, z nichž vyrobila přes 33 tisíc tun čistého olova.

Letošní rok v technologiích bude patřit ekologii, ochraně osobních dat, jednoduchosti produktů a boji proti daňovým podvodům. Alespoň tak to tvrdí expertní skupina pro technologie, média a telekomunikace poradenské společnosti Deloitte.
Vliv ekologie se má u technologických firem projevit ve vývoji produktů a služeb přátelských k životnímu prostředí. Firmy budou dále pokračovat ve vývoji a aplikacích mobilních energetických zdrojů. Jen na vývoj suchých článkových baterií se ročně vynakládá 31 miliard USD, dalších šest miliard dolarů padne na vývoj dobíjecích baterií. Pozornost firem se ale prý upne spíše na možnosti průběžného získávání energie ze zatím neobvyklých, ale všudypřítomných zdrojů, jako je sluneční záření či denní světlo.
V oblasti bezpečnosti se už začne prosazovat biometrie. Významnou úlohu při jejím rozšiřování sehraje státní správa prostřednictvím cestovních dokladů s biometrickými údaji.
Trh se také podle výzkumníků ubere cestou jednoduchosti. Marketingové poznatky podle Deloitte napovídají, že v roce 2007 mohou být obchodně úspěšnější firmy, které nabídnou spotřebitelům jednoduché monofunkční přístroje, než výrobci složitých integrovaných zařízení.

Vláda se rozhodla, na návrh ministra Gandaloviče, vyhlásit stav nouze na odstraňování polomů v pěti krajích České republiky. Nouzový stav bude platit na Vysočině, v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Libereckém kraji a osmi dalších okresech. Lidem je během této doby zakázáno volně se pohybovat po lese. Krizový stav potrvá do 5. února.

Pracovní porada ohledně dalších kroků proti plánované výstavbě úložiště jaderného odpadu se dnes uskuteční v hasičském domě v Jistebnici na Táborsku. Setkání by se měli zúčastnit i odborníci z řad ekologů nebo právního poradenství.
Starosta Jistebnice, jejíž obyvatelé v referendu vyslovili jasný nesouhlas s úložištěm jaderného odpadu, Vladimír Mašek k cílům schůzky uvedl: "Chtěli bychom se dohodnout o spolupráci, která je velice důležitá proti aktivitám SURAO. Stále neopustili myšlenky vybudování úložiště jaderných odpadů a nadále je rozvíjí."
Na jednání v Jistebnici míří i starosta Nadějkova Zdeněk Černý. Zastupuje obyvatele, kteří stejně jako Jistebničtí v referendu hlasovali proti výstavbě úložiště jaderného odpadu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů