Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost KOMIX se svou firemní politikou podílí na ochraně životního prostředí. Její aktivity byly završeny zavedením systému environmentálního managementu (EMS) podle normy ČSN EN ISO 14001 a jeho certifikací certifikační společností CQS. KOMIX tak snižuje, ve spolupráci se svými zaměstnanci, negativní dopady své činnosti na životní prostředí. Jednotlivým aspektům životního prostředí je věnována neustálá pozornost a zaměstnanci jsou zainteresováni na šetrném přístupu k životnímu prostředí pro všechny poskytované produkty a služby.
EMS (Environmental Management System) je systémem řízení, který je zaměřen na sledování a zlepšování všech činností firmy, které ovlivňují nebo mohou ovlivnit kvalitu životního prostředí. Životní prostředí se přitom chápe v širokém kontextu ochrany přírody, ochrany zdraví zaměstnanců i kvalitního pracovního prostředí. Příkladem oblastí, na které se EMS zaměřuje je například spotřeba paliv a dalších surovin, emise do ovzduší či produkce odpadů.

Za účasti přibližně 500 expertů na problematiku globálního oteplování včera v sídle UNESCO začala konference, která má v pátek vyvrcholit zprávou o klimatických změnách a jejich dopadech na Zemi. Předpokládá se, že dokument bude obsahovat varování před podceněním stoupajících teplot a zvyšování hladin oceánů.

Plzeňský kraj poskytne stejně jako loni 30 milionů korun obcím i soukromníkům na hospodaření v lesích.
Majitelé lesů mohou získat až 60 procent nákladů, které ještě před třemi lety kryly dotace ministerstva zemědělství. Mohou žádat o peníze na lesy poškozené imisemi, na nové porosty, na nákup šetrných strojů, na kalamity a chov a výcvik loveckých psů a dravců. Sdělil to krajský radní Jiří Kalista. "Loni dával kraj také peníze na lesní hospodářské plány, ale od letošního roku se to vrátilo zpět na ministerstvo," dodal. Stát, který nařizuje mít plány v digitální podobě, poskytuje dotace 350 korun na hektar. Plány v nové podobě mohou využívat sousední obce i majitelé pozemků.

Mezivladni panel pro klimatickou zmenu (IPCC), v nemz pracuje pod hlavickou UNEP na 2500 vedcu, dokoncil  svou 4. zpravu, ktera nasleduje po zprave vydane v roce 2001. Zprava, presneji jeji shrnuti urcene zejmena politikum, ale nejen jim (Summary for Policymakers), bude zverejnena v Parizi 2. unora - na Hromnice. Uz dnes je znamo, ze zprava bude  velmi varovna. Podle IPCC  ma svet jen zhruba dekadu na to, aby se postavil problemu zvysujicich se emisi sklenikovych plynu, jinak riskuje takove zmeny v dusledku globalniho oteplovani, kvuli nimz by se rada mist planety stala neobyvatelna.
Veskere informace najdete na http://www.ipcc.ch/

Ekologicka poradna: Vyuzili byste ve sve domacnosti dreveny komposter?
V soucasne dobe jedname s ostravskou chranenou dilnou pri Charite sv. Alexandra o vyrobe komposteru pro domacnosti - ze dreva, nelakovanych, o rozmereh cca 60x40x30cm (posledni udaj je vyska komposteru). Pocet kusu komposteru odvodime od toho, jaky projevite zajem. Koupi komposteru prispejete k recyklaci kompostovatelnych slozek odpadu z vasi domacnosti a zaroven podporite chranenou dilnu.
Mate-li o komposter vazny zajem, ozvete se na e-mail: hana.chalupska@veronica.cz do 16.unora 2007.
Kompostery objedname a budeme vas informovat o tom, kdy chranena dilna kompostery vyrobi.
Budeme radi, pokud nas budete informovat o tom, jake mate s komposterem zkusenosti, abychom jeho parametry mohli popripade vylepsit. Komposter bude podobny tomu, ktery mame v Ekologicke poradne Veronica a jeho cena se bude pohybovat kolem 700,- Kc.

Kaceni drevin kolem silnic - informujte sve starosty!
Podnetem pro hromadne kaceni drevin kolem silnic se stal zakon c. 13/1997 Sb., o pozemnich komunikacich, dle ktereho je: „na navrh prislusneho organu Policie Ceske republiky nebo po projednani s nim nebo na navrh silnicniho spravniho uradu nebo po projednani s nim je vlastnik dalnice, silnice a mistni komunikace opravnen v souladu se zvlastnimi predpisy kacet dreviny na silnicnich pozemcich“.
Z zadneho predpisu nevyplyva, ze by se mely dreviny vykacet (vseobecne) v nejake siri od silnice.
Pokud nejaky urad toto tvrdi, je to jeho (podle nazoru Ekologickeho pravniho servisu) vyklad  § 15 z. 13/1997 Sb. – ve smyslu, ze pokud neni vsude u silnic pruh zcela bez stromu, je ohrozena bezpecnost.
Pravomoc zde maji starostove obci, v jejichz katastru se zasah planuje.
Podle § 8 odst. 2 zakona o ochrane prirody a krajiny musi byt kaceni drevin, ktere ma byt provedeno v souladu s § 15 zakona o pozemnich komunikacich, oznameno organu ochrany prirody minimalne 15 dni predem.
Obec muze oznamene kaceni omezit, pozastavit, zakazat, a to ve spravnim rizeni.

Olomouc - Dlouho si obyvatelé městské části Slavonín stěžovali na černé skládky. Pracovníkům odboru životního prostředí došla trpělivost a požádali o pomoc městskou policii. Strážníci na místo nastražili mobilní kameru a koncem minulého týdne past konečně sklapla.
V pátek 26. ledna kolem půl druhé odpoledne zaregistrovala pracovnice kamerového systému na monitoru mobilní kamery nákladní vozidlo Tatra v lokalitě lesíku Kacihájek v Olomouci - Slavoníně. Jeho řidič se tady chystal vyklopit odpad a hlínu, popsala mluvčí městské policie Lenka Prošková. Na místo vyrazila hlídka a strážníci zjistili, že obsah náklaďáku muž skutečně vyklopil. Řidič vozidla se strážníkům na místě přiznal a rovněž uvedl, že na toto místo již navozil z různých staveb asi deset kontejnerů hlíny, stavební suti a jiného odpadu, doplnila Prošková. Případ bude řešit ve správním řízení odbor životního prostředí.

Nové Město p. S. - Do budoucích let by město chtělo zřídit malou vodní elektrárnu v místech obecního lesa.
"Jednalo by se o náročnou rekonstrukci bývalé pily. V současné době jsme teprve v přípravě dokumentu pro tuto rekonstrukci," konstatoval starosta města Jaroslav Maděra.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů