Čtvrtek, 28. března 2024

Martin Bursík se zúčastní zasedání ministrů životního prostředí celého světa

Martin Bursík se zúčastní zasedání ministrů životního prostředí celého světa

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík se v čele české delegace zúčastní 24. zasedání Řídicí rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a 8. Globálního fóra ministrů životního prostředí, které proběhne od 5. do 9. února 2007 v Nairobi.

Ministr Bursík bude s kolegy z celého světa jednat o vlivu globalizace na životní prostředí, na energetické a materiálové zdroje a ekosystém planety. Na zasedání se také bude diskutovat návrh na přeměnu UNEP ve specializovanou Organizaci OSN pro životní prostředí (UNEO) [1]. Česká republika tento záměr podporuje.

Velká pozornost bude věnována otázce nakládání s nebezpečnými chemickými látkami, především rtuti, kadmia a olova, které ohrožují zdraví lidí a v rozvojových zemích jsou velkým problémem. Na zasedání bude poprvé posuzována implementace Strategického přístupu k mezinárodnímu nakládání s chemickými látkami, schváleného v únoru 2006. Česká republika na podporu plnění Strategického přístupu uspořádala v listopadu 2006 v Praze mezinárodní sympozium o nezákonné mezinárodní přepravě nebezpečných látek. Na zasedání v Nairobi seznámí účastníky s výsledky tohoto sympózia.

V roce 2009, kdy se bude konat příští zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí, bude Česká republika předsednickou zemí Evropské unie. Letos bude proto naše delegace v Nairobi úzce spolupracovat s německým předsednictvím EU.

Před zasedáním UNEP proběhne dvoudenní setkání Fóra občanské společnosti (3. – 4. února 2007), kde se sejdou zástupci národních i celosvětových nevládních organizací [2].

Další informace:

http://www.unep.org

http://www.unep.org/gc/gc24

Poznámky:

[1] Specializovaná Organizace OSN pro životní prostředí (UNEO) by musela být vybavena dostatečně silným mandátem k prosazování environmentální dimenze udržitelného rozvoje v rámci systému OSN, a také odpovídajícími finančními zdroji pro své aktivity. ČR podporuje tento záměr s tím, že je však nezbytné mj. jasně vymezit působnost nové organizace a vytvořit přehledný a účinný systém financování jejích aktivit.

Značná pozornost bude věnována diskusi o zvýšení efektivnosti systému OSN. Vyspělé státy mohou využít svého vědeckého potenciálu, svých monitorovacích systémů, finančních zdrojů a dalších nástrojů v pomoci státům, zvláště rozvojovým, které zatím nejsou schopny plnit své mezinárodní závazky.

[2] Fórum umožňuje nevládním a občanským organizacím jednat s vládami o záležitostech agendy Řídicí rady Programu OSN pro životní prostředí a Globálního fóra ministrů životního prostředí.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů