Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Do německé spolkové země Sasko-Anhaltsko se vrátí všechny odpady, které sasko-anhaltské firmy nelegálně dovezly do Sosnové na Českolipsku. Dohodli se na tom experti českého a sasko-anhaltského ministerstva životního prostředí.

Ministr životního prostředí Martin Bursík se v Bruselu vyslovil proti liberalizaci obchodu s odpady. Setkal se s eurokomisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem. Budeme se tomu snažit zabránit všemi prostředky, řekl Bursík novinářům. Česká republika má negativní zkušenosti z importem odpadů z Německa. "Liberalizace není posvátná kráva a jsou věci, které se prostě netransportují. Do toho určitě patří přeprava odpadů," prohlásil Bursík. Firmy, které v tomto odvětví pracují, mají tendenci transportovat odpadky po celé Evropě a hledat země, kde je zpracování odpadů nejlevnější.

Řehlovice - Ředitelství silnic a dálnic bylo vyzváno, aby se vyjádřilo k aktuálnímu postupu prací na odhlučnění dálnice. Starosta obce Josef Macháček dokonce přislíbil, že Obecní úřad podnikne kroky k přeměření hladiny hluku v místních částech Stadice a Nové Stadice.

KUTNÁ HORA – V Kutné Hoře funguje od začátku letošního roku Centrum environmentální výchovy Ekodomov. Připravuje a realizuje programy dalšího vzdělávání pro pracovníky samospráv obcí a měst, neziskových organizací a dalších institucí v oboru odpadového hospodářství, informovala pracovnice centra Iva Maršíková.
Kurzy se zaměřují na nakládání s odpady na lokální úrovni, strategii vedoucí k efektivitě této činnosti, zvýšení výtěžnosti separace nebo domácí kompostování a zpětný odběr. Přispějí také ke spolupráci měst a obcí s nevládními neziskovými organizacemi na poli osvěty a vzdělávání veřejnosti či rozvoji dobrovolnictví.

Odpůrci české Jaderné elektrárny Temelín včera dali vládě ve Vídni týden na to, aby podala jimi požadovanou mezinárodní žalobu na ČR. Pokud to neudělá, pohrozili, že obnoví blokády rakousko-českých hranic.

Včera začaly volby předsedů výborů europarlamentu. Nového předsedu má zahraniční výbor, do jehož čela byl zvolen Polák Jacek Saryusz-Wolski. Jeho prvním místopředsedou zůstal Libor Rouček. (ČSSD). Předsedou výboru pro životní prostředí by měl být dnes zvolen Miroslav Ouzký (ODS).

Sazby spotřební daně na uhlí a plyn mají být podle návrhu ekologické daňové reformy z pera ministerstva životního prostředí stejné. Na jednání Rady hospodářské a sociální dohody přišlo ministerstvo se sazbami 4,10 Kč za GJ pro průmysl a 8,30 pro domácnost. S tím nesouhlasí Česká plynárenská unie, která uvádí, že plyn je ekologičtější médium a měl by proto být zdaněn nižší sazbou. Navíc nikde v Evropě nejsou sazby na uhlí a plyn stejné.

Nejpevnější nanomateriál o tloušťce jedné tisíciny lidského vlasu vyrobili vědci z univerzity v Melbournu. Je tak pevný, že pokud by byl silný jako dětský prst, unesl by najednou šestnáct slonů. Rekordní nanomateriál vyrobený z germania by měl v budoucnu najít uplatnění především v laserových přístrojích, světelných diodách, případně v senzorech indikujících znečištění ovzduší.

Společný švédsko-český podnik Stena Safina vznikl v lednu v Praze a jeho působištěm jsou recyklační provozovny ve Vestci (sídlo společnosti Safina), Brně a Sadské s roční kapacitou téměř 15 tis. tun elektroodpadu. Chce rozšířit aktivity do východní Evropy. Stena AB se sídlem v Göteborgu má roční obrat takřka 4 mld eur. Působí kromě Skandinávie také v Německu, Dánsku, Polsku a Rakousku. Zabývá se recyklací železných a neželezných kovů, papíru, odstraňováním nebezpečných odpadů a zpracováním elektroodpadu včetně chladicí techniky a skla z obrazovek.
Česká Safina buduje recyklační centrum pro zpracování veškerých druhů elektroodpadů již tři roky, loni zpracovala zhruba 1500 tun. Spolu s finančně silnou švédskou firmou bude investovat do technologií a rozšíří využití materiálů z recyklace. Získává také přístup ke zpracování elektroodpadu obsahujícího drahé kovy v celoevropském měřítku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů