Čtvrtek, 28. března 2024

Vytvorenie ekologickej organizácie OSN podporuje viac ako 40 štátov

Vytvorenie ekologickej organizácie OSN podporuje viac ako 40 štátov

Paríž/New York 3. februára (TASR) - Deň po predložení správy OSN o klimatických zmenách sa viac ako 40 štátov spojilo v úsilí o vytvorenie vplyvnej Organizácie Spojených národov pre životné prostredie. Jej jadro budú tvoriť štáty Európskej únie. "Priekopnícka skupina" sa stretne v Maroku, aby nápad začal nadobúdať reálne rozmery. Túto tzv. parížsku výzvu vyhlásili dnes na záver medzinárodnej konferencie o životnom prostredí v Paríži.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun medzitým vyzval na odhodlaný boj proti klimatickým zmenám.

Úlohou OSN pre životné prostredie bude "zhodnotiť ekologické škody a podporovať technológie a konanie priaznivé pre životné prostredie" a súčasne presadzovať aktívnu environmentálnu politiku. Tá by mala podľa vzoru Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dostať vlastný rozpočet a rozhodovacie právomoci, ktoré by ďaleko presahovali pôsobnosť environmentálneho programu OSN z roku 1972. USA a Čína sa k projektu stavajú skepticky.

Konferencia o životnom prostredí vyzýva na "uznesenie o ekologických právach a povinnostiach". Táto spoločná charta má terajším a budúcim generáciám garantovať nové ľudské právo: právo na zdravé a ochraňované životné prostredie. Podľa OSN musí pretrvávajúci hospodársky model bezuzdného plytvania prírodnými zdrojmi ustúpiť trvalému modelu ekologického rastu.

Francúzsky prezident Jacques Chirac pozval do Paríža politikov, vedcov a ekologických aktivistov z 50 štátov, aby pod záštitou OSN spoločne vynaložili úsilie na vybudovanie projektu globálneho riadenia životného prostredia. Nemecký minister životného prostredia Sigmar Gabriel prisľúbil podporu Berlína. Závery konferencie zároveň vyzývajú všetky štáty, aby sa pripojili k rozbiehajúcemu sa projektu. "Ide o budúcnosť ľudstva."

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ako reakciu na správu OSN požaduje celosvetovú odozvu. Vzhľadom na hrozivú rýchlosť, ktorú klimatické zmeny spôsobené človekom nabrali, je nutné konať "rýchlejšie" a "s väčšou rozhodnosťou".

Správa OSN prognózuje do konca storočia možné zvýšenie teploty až o 6,4 stupňa a zvýšenie morskej hladiny o viac ako 50 centimetrov. Správa OSN poskytuje doposiaľ bezprecedentný dôkaz o tom, že za globálne otepľovanie je zodpovedná ľudská činnosť.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů