Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vláda si včera dala závazný cíl zvýšit do roku 2020 podíl biopaliv na spotřebě benzinu a nafty v dopravě na deset procent a do téhož roku snížit emise skleníkových plynů o 20 procent ve srovnání s rokem 1990. Uvedl to ministr životního prostředí Martin Bursík. Ministerstvo životního prostředí se podle něj s ministerstvem průmyslu a obchodu shodly na materiálu k energetické politice státu, který vláda 15. února předloží Evropské komisi.

Environmentální situace v Číně je velmi vážná, uvedl dnes zástupce šéfa Státního úřadu pro ochranu prostředí Pan Yue.
Jak Pan dále informoval, výfuk hlavních odpadů se v r. 2006 nesnížil, naopak zvýšil. Průměrně každé dva dny došlo k vzniku neočekávaného environmentálního incidentu.
Pan zdůraznil, že rozpory mezi prostředím a hospodářstvím v zemi jsou nevídaně výrazné. V uplynulých více než dvaceti letech reforem a otevřenosti Čína zaznamenala hospodářské výsledky, k nimž západní země potřebovaly více než sto let. Avšak po celých více než dvacet let v Číně vznikly environmentální problémy, kterým západ musel čelit více než sto let. Při rozvoji čínské ekonomiky došlo k nadměrné spotřebě zdrojů a devastaci životního prostředí.

Francouzský ministr školství Gilles de Robien a čínský ministr vědy Xu Guan-hua nedávno v Pekingu podepsali rámcovou dohodu o vědeckém výzkumu nové techniky akumulování energie.
Podle dohody čínští a francouzští vědci zahájí spolupráci na vývoji ekologického automobilového akumulátoru. Díky tomu se sníží automobilové emise, a zmírní se vliv na oteplování klimatu, jenž je způsobené skleníkovým efektem.
Robien se domnívá, že zmíněný vědecký výzkum má velký vyznám v oblasti ochrany životního prostředí.
Očekává se, že výzkumní výsledky budou uvedeny do výroby v roce 2008.

Americký prezident Bush opět pohrozil zpřísněním limitů pro spotřebu paliva vozů, prodávaných na americkém trhu. Zatím jen stanovil cíl dosáhnout do roku 2017 snížení celkové spotřeby motorových paliv o 20 procent. Vlivná environmentalistická skupina Union of Concerned Scientists navrhuje zpřísnění limitu pro průměrnou spotřebu všech prodávaných vozů (tzv. CAFE standard) ze stávajících 8,6 litru na 6,2 litru, a to do deseti let. Navíc se schyluje ke zrušení výjimky pro tzv. light trucks, z níž zatím těží americké automobilky, hlavně Ford. Bushův plán proto těžce narazí na vlivnou americkou automobilovou lobby.
Tamní domácí automobilky jsou oproti konkurenci v těžké defenzívě. Posledním příkladem jsou právě oznámené ceny full-size pickupu Toyota Tundra. Ten je zhruba o 10 % dražší než srovnatelné domácí vozy - jen proto, že Toyota je i v této kdysi americké doméně vnímána jako prestižní značka.

Farma deseti větrných elektráren by mohla vyrůst v Pastvinách u obce Moldava v Krušných horách. Záměr předložila investorská firma Ústeckému kraji v rámci řízení o posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Rada kraje se k projektu vyjádří až po doplnění některých podkladů. Celkový výkon farmy je plánován na 20 MW.

Karlovarský kraj - Lesy v Karlovarském kraji by už dnes měly přístupné pro každého. Některé obce sice ještě zákaz vstupu do lesa prodloužily, ale podle kraje už plošné omezení vstupu nehrozí. Potvrdil to Josef Pavel, hejtman Karlovarského kraje.
V období, kdy byl zákaz vyhlášen, jsme nezaznamenali žádné jeho porušení. Pokud nepřijde žádná další kalamita, měly by už být lesy běžně otevřené lidem, vysvětlil hejtman.
Práce na odklízení polomů prý ovšem zaberou ještě několik měsíců.

Výzkumný pracovník státního střediska pro počasí Čínského meteorologického úřadu Ren Gaoyu prohlásil, že i když v posledních letech dochází v severní Číně k písečným bouřím, podle dlouhodobých záznamů jejich počet klesá.
Řekl, že od druhé dekády 70. let minulého století počet dní s písečnými bouřemi v různých oblastech stabilně klesá. Tato tendence trvá od roku 1997.
Odborníci v oblasti lesnictví předpokládají, že počet takových dní v severní Číně se na jaře letošního roku sníží oproti roku 2006.

Čína založí Státní geologický park pro největší skupinu bahenních sopek Wu Su v Ujgurské autonomní oblasti Xin Jiang v severozápadní Číně, aby ochránila tyto vzácné geologické jevy.
Soubor bahenních sopek Wu Su se nachází v pásmu kopců, na rozloze kolem 0.5 čtverečních kilometrů. Je to celkem 36 aktivních pramenů, z nich největší má průměr 1.6 metru, nejmenší je jako koňská kobliha. Nejsilnější z nich vybuchuje každou minutu přes 60-krát.
Bahenní sopky byly vytvořeny bahnem a mají tvar jako činné sopky. Bahenní sopky jsou v současnosti v USA, Mexiku, Novém Zélandu a dalších zemích.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů